Frågor och svar | Kategori: Ångerrätt och öppet köp

Kan jag ångra köpet innan leverans?

Fråga från konsument:

Hej.
Jag beställde en jacka i söndags kväll kl 18:23. Klockan 19:07 samma kväll kom jag på att jag inte ville ha den. Jag mailade då till företaget och bad dom avbryta ordern, men när jag fick svar dagen efter hade de redan skickat den. Nu vill de att jag ska betala returfrakten. Kan det verkligen stämma?

Mvh T

Svar:

Erika
Vägledare,
Konsumentverket

Hej T,

Tack för din fråga.

Det beror på. Vid ångerrätt ska du betala för returfrakten om företaget uppgett det i sina villkor. Hur nära inpå du ångrar dig inverkar inte på detta. Du behöver alltså betala för returfrakt hur nära inpå du än ångrar dig om du ska betala för returfrakt. Om företaget uppger i sina villkor att de inte kommer att skicka varan och returfraktkostnad utgår om du ångrar dig inom en viss tid är det dock det som gäller.

Läs mer om ångerrätten

Ej uthämtat paket
Många företag anger i sina villkor att de tar ut en avgift för ej outlöst paket. Du godkände företagets villkor när du beställde jackan. Därför kan det vara en god idé för dig att hämta ut varan och sedan skicka tillbaka den, så att du inte behöver betala den extra avgiften.

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här


Vänligen

Erika
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor