Frågor och svar | Kategori: Resor

Gotlandsfärjan är inställd. Kan jag få tillbaka mina pengar?

Fråga från konsument:

Hej!

Destination Gotland har ställt in Gotlandsfärjan och jag har behövt vara kvar på Gotland i 2 dagar extra nu. Jag har själv fått boka hotell och stå för kostnaden. Även för mat och dryck under de här dagarna när vi väntat. Eftersom min semester nu är slut har jag också förlorat lön då jag inte kunnat gå till mitt jobb.

Vad har jag egentligen rätt till i den här situationen?

Hälsningar Anders

Anders

Svar:

Hanna
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Anders,

Vilken tråkig situation du har hamnat i.

När färjan blir inställd ska du få välja mellan ombokning eller återbetalning av biljettpriset. Om du väljer ombokning ska det ske snarast möjligt och med liknande transport, som exempelvis en annan färja. Om du istället väljer återbetalning ska du få tillbaka pengarna inom sju dagar.

Ersättning av biljettpriset vid ombokning
Normalt sett har du rätt att få tillbaka halva biljettpriset om förseningen blir längre än två timmar. Då ska du få pengarna inom en månad från att du har begärt det. Destination Gotland behöver inte betala ersättning om förseningen beror på extraordinära omständigheter. En extraordinär omständighet är något som ligger utanför företagets kontroll, exempelvis svåra väderförhållanden. Om Destination Gotland kan visa att de har vidtagit alla rimliga åtgärder som krävts kan de därför slippa betala ersättningen. Tekniska fel brukar inte ses som en extraordinär omständighet.

Ersättning för hotell och mat
Om du behövt övernatta på grund av en inställd färja ska Destination Gotland erbjuda dig lämpligt boende och transport mellan hamnterminalen och boendet.

Destination Gotland kan begränsa den totala kostnaden för boende till 80 euro per natt under maximalt tre nätter. Detta gäller per passagerare. Om de inte har erbjudit dig boende bör du spara dina kvitton och kräva ersättning för dina kostnader i efterhand.

När färjan ställs in ska Destination Gotland också kostnadsfritt erbjuda dig snacks, måltider eller dryck i skälig proportion till väntetiden. Om de inte har erbjudit dig detta bör du spara dina kvitton och kräva ersättning för dina kostnader i efterhand.

Tänk på att kontakta företaget via mejl när du kräver ersättning för kostnader du drabbats av på grund av den inställda färjan.

Ersättning för förlorad arbetsinkomst
För att kräva ersättning för förlorad arbetsinkomst krävs ett intyg från din arbetsgivare som visar hur mycket du förlorat i inkomst. Du behöver skicka in intyget till Destination Gotland och det är bra om du gör det via mejl.

Anmäl till Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Om du och Destination Gotland inte kommer överens kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas.

För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav, eller inte gett dig något svar inom 30 dagar. Tvisten måste även överstiga ARNs värdegränser.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen

Hanna
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Hej
Jag har en följdfråga. Vad gäller när förseningen blir mer än 3 nätter?
Jag läser att de "ska ersätta kostnaden för boende till 80 euro per natt under maximalt tre nätter."
Betyder det att ingen ersättning utgår från natt 4? Vi har behövt övernatta på Gotland i totalt 5 extra nätter pga den ovan nämnda inställda färjan.

Marcus

Svar:

Hanna
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Marcus,

Tack för din fråga!

Enligt den förordning som finns ska Destination Gotland ersätta med 80 euro per natt och passagerare under maximalt 3 dygn. Men jag rekommenderar dig att skicka in ditt krav på alla de utgifter som du har fått på grund av den inställda färjan. Tänk på att skicka med kvitto som visar kostnaden du kräver.

Men det är som sagt inte säkert att Destination Gotland kommer att betala mer än det som förordningen kräver.

Vänligen

Hanna
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Hej, min dotters avgång med förjan är senarelagd med flera timmar de ankommer till Nynäshamn 04:30 på morgonen- kan de kräva ngn kompensation? Tänker även på svårighet att ta sig hem den tidiga timmen.

Lena

Svar:

Viktoria
Vägledare,
Konsumentverket

Hej  Lena,

Tack för din fråga!

Du skriver inte hur lång försening det gäller .Beroende på hur lång försening din dotter drabbats utav kan hon som mest kräva att få 50 procent utav biljettpriset tillbaka. Utöver det kan hon även kräva ersättning för mat och boende. Hon behöver kunna styrka vilka utgifter hon har haft genom att visa kvitton.

Läs mer här


Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Jag har varit i kontakt med Destination Gotland
Och fått besked att de inte ersätter förlorad arbetsinkomst. De erbjuder sig att skicka ett intyg så jag kan ta kontakt med mitt försäkringsbolag för att få ut pengar där???!!!
Är det riktigt?

Eva-Lott

Svar:

Emma
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Eva-Lott,

Okej, om du har ställt kravet skriftligt till företaget och de har nekat till det så kan du nu vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få ärendet prövat. Du gör då en anmälan på ARN:s webbplats.

Vänligen

Emma
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Hej,
Jag drabbades också av den inställda Gotlandsbåten.
Jag bokade en paketresa med färja och boende i ett.
Har fått ersättning för extra boende och 50% av färjebiljetten hem.
Borde jag inte fått 50% av hela det ursprungliga biljettpriset (boende + färja) då det är en paketresa?
Mvh

Ronny

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Ronny

Det framgår inte om din paketresa blev inställd på grund av det som hände eller om det var din hemresa som drabbades.

Blev resan inställd har du rätt att få full återbetalning. Blev delar inställda har du rätt till prisavdrag motsvarade det du inte kunnat nyttja.

Är det istället så att det blev problem med hemresan så ska arrangören ordna transport hem samt hotellnätter om du behövde vänta på hemtransport. Du kan även begära ersättning för de kostnader du kan visa att du drabbats av kopplat till detta.

Det är till paketresearrangören du ska ställa dina krav. Gör det skriftligen, via mejl till exempel.

Kommer ni inte överens så kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för möjlighet till prövning.

Mer om dina rättigheter vid paketresa

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor