Frågor och svar | Kategori: Fordon

Måste jag betala fakturan från motorprice.nu?

Fråga från konsument:

Hej,
Jag ville kolla upp vad min bil är värd och kom in på sidan Motorprice.nu. Jag fyllde i mina uppgifter och klickade mig vidare. Efter att jag fick värderingen så kom en faktura på 2 250 kr från ett företag i Belgien. Jag kan inte minnas att jag såg att tjänsten skulle kosta pengar men nu när jag är inne och kollar på sidan ser jag att det står att tjänsten kostar 190 euro och att jag har godkänt att jag inte har någon ångerrätt. Det enda jag kan se är att det finns en ruta som redan är ifylld, som jag själv inte har klickat i.

Måste jag betala för detta?

Lena

Svar:

Isabell
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Lena,

Tack för din fråga!

Enligt prisinformationslagen ska det tydligt framgå om tjänsten kostar pengar. Vid bedömning om priset framgått tydligt tas det hänsyn till typsnitt, färg och teckenstorlek. Om det framgått tydligt eller inte avgörs från fall till fall. Tyvärr kan vi inte göra någon bedömning i enskilda fall. Anser du att det inte framgått tydligt har du möjlighet att bestrida fakturan.

Bestrida felaktig faktura
Om du får en faktura som du anser är felaktig har du möjlighet att skriftligen bestrida (protestera mot) fakturan med en förklaring till varför du anser att den är felaktig. Mejl funkar bra, det handlar om att du ska kunna bevisa att du har meddelat Motorprice att du inte godkänner betalningen.

Det är viktigt att fortsätta att skriftligen bestrida om du får inkassokrav eller ett betalningsföreläggande från Kronofogden för att undvika en betalningsanmärkning. Motorprice har möjlighet att driva ärendet rättsligt om de anser att kravet är riktigt. Får de rätt i tingsrätten så riskerar du att få betala mer än summan på själva fakturan som till exempel dröjsmålsränta och andra avgifter.

Om det bara går att kontakta Motorprice via ett kontaktformulär kan du spara en bild (exempelvis med en skärmdump) på det du skrivit innan du skickar iväg det. Tänk på att försöka få med datum i bilden så att du har du bevis för vad du skrivit och när du gjorde det.

Läs mer om att bestrida en felaktig faktura

Ångerrätt
Du kan fortfarande ha ångerrätt. Du kan läsa mer om ångerrätten och vilka andra rättigheter du kan ha på vår webbplats.

Problem med bilvärdering

Vänligen

Isabell
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Jag har oxå fått en sådan faktura och anser att det inte var tydligt. Jag var hos banken och de sa att det var konstigt att jag fick fakturan i SEK när det är ett belgiskt konto. Jag blev orolig för att företaget är oseriöst.
Jag hittar ingen information alls någonstans om företaget på nätet heller och blev då lite orolig för att jag blivit scamad.
Och de har en chatt och hotar med polisanmälning och böter och inkassokrav om jag inte betalar och det skrämmer upp en lite och de vägrar ge ut något nummer så att man kan prata med dem. Och de säger att de har 99.9% nöjda kunder och har inga recensioner.
Sedan ber jag dem ge mig information antingen på nätet om att deras företag är registrerat och är seriöst. Men de vägrar.
De säger bara att jag ska skylla mig själv för inkassokravet. Får se om det blir av.

Zach

Fråga från en konsument

jag harockså fått från motorprice fast jag inte beställt

bernt

Svar:

Isabell
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Bernt,

Om du inte har beställt någon bilvärdering från Motorprice kan du bestrida (protestera mot) fakturan som företaget skickat till dig. Du behöver inte betala för något som du inte har beställt.

Om du ska bestrida fakturan behöver du meddela Motorprice skriftligen att du inte kommer betala och varför. Hänvisa till att du inte beställt något.

Läs mer om att bestrida en felaktig faktura

Anser Motorprice att det finns ett avtal mellan er behöver de kunna bevisa att du faktiskt har gjort en beställning.

Vänligen

Isabell
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor