Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Behövs föräldramedgivande vid resa med minderåriga barn?

Profilbild på: Johanna Hej! Jag undrar vad jag behöver tänka på om jag ska resa ensam med minderåriga barn, eller om barnen reser ensamma? Johanna 2019-02-06 14:01 Följ inlägget
 • Profilbild på: Johanna Hej Johanna,

  Barn som reser:
  • ensamma
  • med vuxna som inte är deras vårdnadshavare
  • med bara en förälder
  kan, förutom ett giltigt pass eller id-kort, behöva ha med sig ett föräldramedgivande. Detta är en officiell handling som ger dem rätt att resa, och som undertecknats av föräldrarna, den andra föräldern eller vårdnadshavare.

  Om ett föräldramedgivande behövs bestämmer varje land, det finns inga EU-regler kring detta.

  Flygbolag och researrangörer kan ha egna regler
  Flygbolagen och researrangörerna kan också ha egna regler för vad som gäller för minderåriga barn. Ofta har flygbolagen, researrangörerna eller myndigheterna egna formulär som du ska använda.

  Ta i förväg reda på kraven i det land barnet ska resa till
  Ta reda på vad som gäller i det land barnet ska resa till. Om det är ett land inom EU finns information på Ditt Europas webbplats.

  Länder utanför EU kan ha andra krav på dokument när du reser med barn. Vi rekommenderar att du vänder dig till landets ambassad eller konsulat för att få reda på vad som krävs (föräldramedgivande krävs exempelvis när du reser till Sydafrika och Namibia).

  Tänk på att de länder du passerar/mellanlandar i på resan kan ha särskilda regler gällande att resa med minderåriga barn.

  Det finns inget krav på att köpa en resehandling
  Det förekommer att företag eller personer vill dra nytta av osäkerheten om vad som gäller och tar betalt för dokument som inte är nödvändiga, eller som går att få gratis från flygbolag, researrangör eller myndighet. Just nu får Konsumentverket frågor om en webbplats som bland annat säljer föräldramedgivande-dokument. Myndigheten har inlett en granskning av företaget eller personen bakom webbplatsen.

  Checklista - resa med minderåriga barn
  • Kolla upp vad som gäller för det land du ska resa till. (Se länk ovan, för resor inom EU. Vänd dig till landets ambassad eller konsulat för resor utanför EU).
  • Kolla upp vad flygbolaget och researrangören du reser med har för krav. Använd deras formulär.
  • Kolla om barnet/barnen behöver ha med sig personbevis. Detta är ett dokument som du får kostnadsfritt av Skatteverket.

  Vänligen Johanna Vägledare, Hallå konsument 2019-02-06 14:42
 • Profilbild på: Johanna Hej,
  Min dotter som har fyllt 14 ska flyga till ett land utanför EU, vad gäller då? Jag blev rekommenderat att beställa ett föräldramedgivande från utrikesassistansen.se, läser dock nu att det kan vara bedrägeri. Vad är ert råd? Hur ska vi gå tillväga?
  Mvh Alma Alma M 2019-05-20 09:27
 • Profilbild på: Johanna Hej Alma,

  Hallå konsument ger oberoende vägledning och vi kan därför inte avgöra om ett företag är seriöst eller inte.

  Däremot kan du själv söka i Konsumentverkets diarium för att se om det har kommit in anmälningar mot ett specifikt företag. Konsumentverket tar emot anmälningar om exempelvis marknadsföring och avtalsvillkor.

  Här hittar du mer information om vad du kan anmäla till Konsumentverket

  Kontakta ambassaden
  Som min kollega Johanna svarat tidigare i inlägget så kan du kontakta ambassaden eller konsulat i det land som din dotter ska resa till för att fråga vad som gäller.

  Även flygbolagen kan ha särskilda regler när barn reser ensamma. Kontakta också flygbolaget för att fråga vad som gäller där.

  Vänligen Caroline Vägledare, Hallå konsument 2019-05-22 10:09

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter