Undvik piratkopior på semester – det här ska du tänka på

Nyhet: Publicerad 3 juli 2023

Mycket pekar på att utlandsresandet återhämtat sig efter pandemin och det betyder att många kommer stöta på piratkopierade varor under semestern. Det man kanske inte vet är att det både kan vara olagligt att köpa piratkopior och skadligt för hälsan.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Kläder, smink och accessoarer är exempel på varor som piratkopieras och säljs i överflöd på flera populära resmål, till exempel i Asien. Många européer tycker att det är okej att köpa förfalskade produkter. En nyligen publicerad studie från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet visar att en tredjedel av européerna anser att det är okej, bland ungdomarna är den siffran 50 procent. Men det som känns som ett fynd kan innebära nackdelar för dig som konsument.

– Förutom att du stödjer en industri utan insyn i hur tillverkningen går till eller vilken miljöpåverkan den har så får du heller ingen garanti eller möjlighet att lämna tillbaka varan om den skulle gå sönder eller om du är missnöjd med den. Att den dessutom sannolikt innehåller en hel del ämnen som inte är bra varken för dig eller klimatet är något man också bör ha med i beräkningen, säger Per Holgersson, senior rådgivare på Patent- och registreringsverket.

Kan leda till böter

Dessutom är det viktigt att känna till att det i vissa länder är olagligt att köpa piratkopior, vilket kan innebära höga böter för dig om du gör det. Var noggrann med att ta reda på vad som gäller i landet du handlar i. I Italien riskerar du till exempel böter på upp till 10 000 euro om du köper förfalskade varor och varorna beslagtas.

– Det kan vara bra att känna till att tullmyndigheterna i EU kan agera olika, där vissa länder ingriper även om de förfalskade varorna är för personligt bruk och har ett lågt värde, det kan alltså bli en dyr historia i slutänden, säger Henric Jonsson som är juridisk rådgivare på European Consumer Centre Sverige, ECC Sverige.

Experternas tips inför sommarsemestern:

  • Var uppmärksam på priset på kläder, smycken, klockor och kosmetika. Är priset för bra för att vara sant, är det oftast det.

  • Hur ser sömmar, etiketter och förpackning ut? På en piratkopia kan sömmarna vara slarvigt sydda, etiketterna felstavade och förpackningen av sämre kvalitet.

  • Undvik att köpa läkemedel av gatuförsäljare.

  • Undvik spontanshopping av leksaker och andra produkter på stranden eller i anslutning till den.

  • Handla solskyddsprodukter från apotek eller innan du åker utomlands.

  • Var uppmärksam på om butiken säljer många olika lyxmärken. Då är det sannolikt piratkopior.

  • Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer.

Här finns mer information om piratkopior

Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen. Konsument Europa är en del av Konsumentverket och medfinansieras av EU.