Köpa bil av privatperson

Lyssna

Om du köper en bil av en privatperson har du ett sämre skydd än om du köper av en bilhandlare. Därför är det viktigt att du är extra noggrann.

Tänk på det här

  • Köplagen gäller mellan dig och säljaren.

  • Det är viktigt att du undersöker bilen noga innan köpet.

  • Kontrollera om bilen har några skulder, innan du köper den.

Det här gäller för dig som köpare

Att välja vilken bil du ska köpa kan vara svårt. Bilar kostar mycket och det är många saker att ta hänsyn till när du ska välja mellan olika bilmodeller.

Det finns mängder med information om bilar på internet som kan hjälpa dig när du ska välja. Läs recensioner och tester med mera så ökar chansen att du hittar en bil som passar dig och din plånbok.

Det är viktigt att du kontrollerar att personen du köper bilen av verkligen är dess rätta ägare. Det kan du se i Transportstyrelsens fordonsregister.

Undersök även om det finns skulder kopplade till bilen. Det skulle till exempel kunna handla om fordonsskatter, trängselavgifter, felparkeringsavgifter samt infrastrukturavgifter (det vill säga avgifter som används för att finansiera nya vägar).

Finns det obetalda skulder kopplade till bilen kan Kronofogden ta den i anspråk, även om det inte är du som har orsakat skulderna. Om ärendet har överlämnats till Kronofogden måste du kontakta dem för att få veta hur mycket skulder som finns på fordonet.

Här kan du läsa mer om ägarbyte och skulder

Kontrollera ägare av fordon hos Transportstyrelsens webbplats

Kontrollera fordonsrelaterade skulder på Transportstyrelsens webbplats

Kontaktuppgifter till Kronofogden på Kronofogdens webbplats

Det är köplagen som gäller om du köper en bil privat. Den lagen gäller endast om inget annat har avtalats mellan köpare och säljare.

För att undvika missförstånd och framtida diskussioner är det bra att skriva ett köpekontrakt. Skriv två likadana avtal så att både du och säljaren har ett varsitt. Se till att både du och säljaren skriver under båda avtalen. Konsumentverket har en färdig avtalsmall som ni kan använda.

När du handlar av en privatperson har du inte någon ångerrätt. Du och säljaren måste därför skriva in det i avtalet om du vill kunna ångra köpet.

Du hittar köpekontrakt för personbil i Konsumentverkets publikationsshop

Ofta får du inte någon garanti när du köper en begagnad bil. Om det är en nyare bil kan det dock fortfarande finnas garantier kvar. Ofta följer Det är bra att känna till att garantierna följer med bilen. Du Om de gör det kan du kan alltså utnyttja dem även om det inte var du som köpte bilen fabriksny, förutsatt att garantierna fortfarande är giltiga. Men det finns även garantier som bara gäller för den som köpte bilen av bilhandlaren. Kolla därför om det finns det garantier kvar på bilen och om det följer med över i köpet eller inte.

Läs mer om problem med begagnad bil

Enligt lag måste alla bilar ha en trafikförsäkring. Den ersätter alla personskador om du orsakar en olycka med bilen. Du bör även komplettera med en hel- eller halvförsäkring som omfattar andra typer av skador.

Läs mer om bilförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrås webbplats

Behöver du låna pengar för att köpa en bil är det viktigt att du kommer klara av att betala räntor och avbetalningar, även om din ekonomiska situation förändras. Du kan låna upp till 80 procent av bilens pris, resten måste du betala direkt i kontantinsats.

Se till att betala bilen på ett sätt som är säkert för både för dig och säljaren. Undvik att dela upp köpet i avbetalningar. Se i stället till att göra betalningen direkt. Ett sätt är via betaltjänsten Swish då betalningen överförs direkt. Du kan sätta en tillfällig beloppsgräns i Swish på 150 000 kronor. Om du köper en dyrare bil än så är det bra om du och säljaren genomför betalningen på ett bankkontor.

När en bil byter ägare ska du och säljaren anmäla det till Transportstyrelsen.

Läs mer om hur du anmäler ägarbytet på Transportstyrelsens webbplats

Källa: Konsumentverket

Granskad: 15 februari 2022