Köpa bil av privatperson

Du har ett sämre skydd när du köper en bil eller annat fordon av en privatperson än om du köper av en bilhandlare. Det är köplagen som gäller, inte konsumentköplagen. Därför är det viktigt att du är extra noggrann. Det är bra att skriva ett köpekontrakt där det framgår vad ni kommit överens om.

Innan du läser:

Informationen gäller även för andra typer av fordon som moped, motorcykel, elcykel, husbil, husvagn, släpvagn och båt.

Köpa bil privat – tänk på det här

  • Undersök marknaden innan du bestämmer dig.

  • Kontrollera om bilen har skulder.

  • Skriv ett köpekontrakt.

  • Kom ihåg att anmäla ägarbyte och försäkra bilen.

Vad som gäller vid privatköp av bil

Det kan vara svårt att välja vilken bil du ska köpa. Bilar kostar mycket och det är många saker att ta hänsyn till när du ska välja mellan olika bilmodeller.

Det finns mycket information på internet som kan hjälpa dig när du ska välja. Läs recensioner och tester med mera. Då kan chansen öka att du hittar en bil som passar dig och din plånbok.

Undersök om det finns skulder kopplade till bilen.

Fordonsrelaterade skulder

Fordonsrelaterade skulder skulle till exempel kunna vara

  • fordonsskatter
  • trängselavgifter
  • felparkeringsavgifter
  • infrastrukturavgifter (avgifter som används för att finansiera nya vägar).

Finns det obetalda skulder kopplade till bilen kan Kronofogden ta den i anspråk, även om det inte är du som orsakat skulderna. Lämnas ärendet över till Kronofogden måste du kontakta dem för att få veta hur mycket skulder som finns på fordonet.

Kontrollera fordonsrelaterade skulder på Transportstyrelsens webbplats

Kontaktuppgifter till Kronofogden på Kronofogdens webbplats

Lån på bilen

Fråga säljaren om det finns lån på bilen. Har säljaren lån kvar på bilen är det viktigt att ni gör upp vad som gäller kring det. Antingen ska säljaren lösa lånet eller så kan du överta lånet. Enklast är om bilen är skuldfri, att eventuellt lån är löst, innan du köper den.

Är lånet inte löst innan bilen säljs kan banken/den som ställt ut billånet ha rätt att ta bilen. Det gäller även om du står som ny ägare på bilen.

Kontrollera att personen du köper bilen av verkligen är dess rätta ägare. Det kan du göra i Transportstyrelsens fordonsregister.

Kontrollera ägare av fordon på Transportstyrelsens webbplats

Undersökningsplikt vid köp av bil finns inte inskrivet i lag. Men för att vara säker på att du köper en bil i det skick du förväntar dig kan det vara bra att göra en noggrann undersökning innan du bestämmer dig. Det kan till exempel vara bra att provköra bilen.

Du ska alltid undersöka bilen om du blir uppmanad att göra det av säljaren. Låter du då bli att undersöka den kan du inte klaga på fel du borde upptäckt.

Skriv alltid ett köpekontrakt när du köper en begagnad bil privat. Då kan ni undvika missförstånd. Utan köpekontrakt blir det svårt att bevisa vad ni sa innan köpet.

Skriv två likadana köpeavtal och ta varsitt. Se till att både du och säljaren skriver under båda kopiorna.

I köpekontraktet är det till exempel bra att få med uppgifter om:

  • er som köpare och säljare
  • bilen
  • körsträckan
  • bilens skick
  • vilken utrustning som följer med
  • priset
  • betalningen
  • annat ni kommit överens om.

Du har ingen ångerrätt enligt lag när du köper bil av en privatperson. För att du ska kunna ångra köpet måste du och säljaren komma överens om det i ert avtal.

När du köper en nyare bil kan det finnas en nybilsgaranti som följer med bilen. Men oftast följer inte andra garantier med.

Om en garanti följer med till den nya ägaren eller inte beror på vad garantivillkoren säger. Läs villkoren för att få veta vad som gäller.

Vänd dig till företaget som utfärdat garantin om du inte har tillgång till villkoren.

Du måste försäkra bilen direkt du blir ägare. Alla bilar måste ha en trafikförsäkring enligt lag. Trafikförsäkringen ersätter alla personskador om du orsakar en olycka med bilen.

Du bör även komplettera med en hel- eller halvförsäkring som omfattar andra typer av skador.

Om bilförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrås webbplats

Behöver du låna pengar för att köpa bil? Då är det viktigt att du kan betala räntor och avbetalningar även om din ekonomiska situation förändras. Du kan låna upp till 80 procent av bilens pris. Resten måste du betala direkt i kontantinsats.

Tips kring att ta lån

Betala bilen på ett sätt som är säkert för både dig och säljaren. Undvik att betala i förskott.

Vill du göra en direktöverföring är betaltjänsten Swish ett alternativ. Reglerna för maxbelopp i Swish varierar mellan olika banker. Kontakta din bank för att undersöka vad som gäller.

Är du osäker? Kontakta din bank för att höra vilka råd de har att ge kring betalning till annan privatperson.

När en bil byter ägare ska du och säljaren anmäla det till Transportstyrelsen.

Anmäla ägarbyte på Transportstyrelsens webbplats

Fick du svar på din fråga?

Källa: Konsumentverket

Granskad: 4 mars 2024