Köpa bil av privatperson

När du köper en bil eller annat fordon av en privatperson har du ett sämre skydd än om du köper av en bilhandlare. Det är köplagen som gäller (istället för konsumentköplagen). Därför är det viktigt att du är extra noggrann. Det är bra att skriva ett köpekontrakt där det framgår vad ni kommit överens om.

Innan du läser:

Informationen gäller även för andra typer av fordon som moped, motorcykel, elcykel, husbil, husvagn, släpvagn och båt.

Köpa bil privat – tänk på det här

 • Undersök marknaden innan du bestämmer dig.

 • Kontrollera om bilen har skulder.

 • Skriv ett köpekontrakt. Du kan använda vår mall på köpekontrakt för bil.

 • Kom ihåg att anmäla ägarbyte och försäkra bilen.

Det här gäller för dig som köpare

Att välja vilken bil du ska köpa kan vara svårt. Bilar kostar mycket och det är många saker att ta hänsyn till när du ska välja mellan olika bilmodeller.

Det finns mycket information på internet som kan hjälpa dig när du ska välja. Läs recensioner och tester med mera. Då kan chansen öka att du hittar en bil som passar dig och din plånbok.

Kontrollera att personen du köper bilen av verkligen är dess rätta ägare. Det kan du se i Transportstyrelsens fordonsregister.

Kontrollera ägare av fordon på Transportstyrelsens webbplats

Undersök även om det finns skulder kopplade till bilen. Det skulle till exempel kunna vara

 • fordonsskatter
 • trängselavgifter
 • felparkeringsavgifter
 • infrastrukturavgifter (avgifter som används för att finansiera nya vägar).

Finns det obetalda skulder kopplade till bilen kan Kronofogden ta den i anspråk, även om det inte är du som orsakat skulderna. Om ärendet överlämnats till Kronofogden måste du kontakta dem för att få veta hur mycket skulder som finns på fordonet.

Kontrollera fordonsrelaterade skulder på Transportstyrelsens webbplats

Kontaktuppgifter till Kronofogden på Kronofogdens webbplats

Undersökningsplikt vid köp av bil finns inte inskrivet i lag. Men för att vara säker på att du köper en bil i det skick du förväntar dig kan det vara bra att göra en noggrann undersökning innan du bestämmer dig. Det kan till exempel vara bra att provköra bilen. Du ska alltid undersöka bilen om du blir uppmanad att göra det av säljaren. Låter du då bli att undersöka den kan du inte klaga på fel du borde upptäckt.

Skriv alltid ett köpekontrakt när du köper en begagnad bil privat. Då kan ni undvika missförstånd. Utan köpekontrakt blir det svårt att bevisa vad ni sa innan köpet.

Skriv två likadana köpeavtal och ta varsitt. Se till att både du och säljaren skriver under båda kopiorna.

I köpekontraktet är det till exempel bra att få med uppgifter om:

 • er som köpare och säljare
 • bilen
 • körsträckan
 • bilens skick
 • vilken utrustning som följer med
 • priset
 • betalningen
 • annat ni kommit överens om.

När du köper bil av en privatperson har du ingen ångerrätt enligt lag. För att du ska kunna ångra köpet måste du och säljaren komma överens om det i ert avtal.

Köper du en nyare bil kan det finnas en nybilsgaranti som följer med bilen. Men oftast följer inte andra garantier med.

Om en garanti följer med till den nya ägaren eller inte beror på vad garantivillkoren säger. För att veta vad som gäller måste du alltså läsa villkoren. Har du inte tillgång till villkoren kan du vända dig till företaget som utfärdat garantin.

Du måste försäkra bilen direkt du blir ägare. Alla bilar måste ha en trafikförsäkring enligt lag. Trafikförsäkringen ersätter alla personskador om du orsakar en olycka med bilen. Du bör även komplettera med en hel- eller halvförsäkring som omfattar andra typer av skador.

Om bilförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrås webbplats

Behöver du låna pengar för att köpa bil är det viktigt att du kan betala räntor och avbetalningar även om din ekonomiska situation förändras. Du kan låna upp till 80 procent av bilens pris. Resten måste du betala direkt i kontantinsats.

Tips kring att ta lån

Betala bilen på ett sätt som är säkert för både för dig och säljaren. Undvik att dela upp köpet i avbetalningar. Se istället till att göra betalningen direkt. Ett sätt är via betaltjänsten Swish då betalningen överförs direkt. Du kan sätta en tillfällig beloppsgräns i Swish på 150 000 kronor.

Köper du en dyrare bil än så är det bra om du och säljaren genomför betalningen på ett bankkontor.

När en bil byter ägare ska du och säljaren anmäla det till Transportstyrelsen.

Anmäla ägarbyte på Transportstyrelsens webbplats

Fick du svar på din fråga?

Källa: Konsumentverket

Granskad: 4 mars 2024