Ångra eller avboka en flygresa

Du har ingen lagstadgad ångerrätt när du bokar en flygresa. Flygbolagets egna villkor gäller. Du kan däremot avboka resan och få tillbaka flygskatt och andra eventuella avgifter som ingår i flygbiljetten.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Avboka flygbiljett – tänk på det här

  • Varje flygbolag har egna resevillkor. Dina möjligheter att få pengarna tillbaka när du avbokar en vanlig flygbiljett beror på villkoren för din bokning. 

  • Du har ingen ångerrätt men det går alltid att avboka en flygresa. Om du inte har ett avbeställningsskydd får du bara tillbaka pengar för skatter och avgifter som ingår i flygbiljetten.

Dina möjligheter om du ångrar köpet

Du har ingen ångerrätt när du köper resor, men du kan avboka resan. Du har inte rätt att få tillbaka biljettpriset, men däremot flygskatt och andra eventuella avgifter som ingår i biljetten. Du måste vända dig till ditt flygbolag för att avbeställa och kräva tillbaka pengarna för skatterna och avgifterna. Flygbolaget har rätt att ta ut en kostnad för att betala tillbaka pengarna, men bara om det framgår av villkoren.

Flygbolag kan erbjuda biljetter som går att omboka. Vad du har rätt till beror på vilken typ av biljett du köpt. Vill du resa vid ett annat tillfälle får du undersöka vad som gäller för din biljett. Du kan även kontakta flygbolaget för att kolla om det går att boka om resan.

Ett avbeställningsskydd är en slags försäkring. Det gör att du är bättre skyddad om du vill avbeställa din resa. Det ingår normalt inte i din hemförsäkring utan brukar säljas som ett tillägg. Om du betalar din resa med kredit- eller kontokort kan det även finnas ett avbeställningsskydd kopplat till kortet.

Om du har ett avbeställningsskydd är det ändå inte säkert att du kan avboka en biljett hur som helst, utan det kan gälla enbart under vissa förutsättningar.

När du köper en flygresa är det villkoren för resan som styr. Därför är det viktigt att läsa igenom dessa noga.

Att du känner en oro för att genomföra en resa på grund av till exempel en pandemi, avrådan från UD eller oroligheter på resmålet, är inte tillräckligt för att ha rätt att avboka resan och få full återbetalning.

Har du köpt en icke återbetalningsbar flygbiljett är flygbolaget alltså inte skyldig att ge dig pengarna tillbaka för biljetten om du själv avbokar, oavsett skäl.

Om du inte vill eller kan utnyttja flygbiljetten kan du alltid kräva att få tillbaka pengarna för flygskatten. Men du kan inte kräva att få tillbaka själva biljettpriset, om du inte har en återbetalningsbar biljett.

Har du råkat skriva fel i namnet när du bokar flygbiljetten är det flygbolagets avtalsvillkor som avgör om du kan åtgärda stavfelet. Vissa flygbolag tillåter sina kunder att göra ändringar kostnadsfritt, medan andra tillåter ändringar mot en avgift. I vissa fall kan du bli tvungen att avboka biljetten för att sedan beställa en ny i rätt namn.

Kommunens konsumentvägledning

De flesta kommuner erbjuder konsumentvägledning dit du kan vända dig för kostnadsfri information och stöd. Vilken hjälp som erbjuds varierar från kommun till kommun.

Skriv in din gatuadress eller stadsdel för att hitta konsumentvägledning i din kommun.

Konsumentverkets vägledning

Konsumentverket ger kostnadsfri vägledning. Hos oss får du information om dina rättigheter och vilka alternativ du har för att komma vidare. Vi kan inte bedöma ditt enskilda ärende, lösa tvister eller kontakta företag åt dig.

Kontakta Konsumentverkets vägledning

Källa: Konsument EuropaKonsumentverket

Granskad: 7 februari 2022

Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen. Konsument Europa är en del av Konsumentverket och medfinansieras av EU.