Olika typer av lån

Det finns flera olika typer av lån. Om du behöver låna pengar är det viktigt att du läser på om vilka lån som finns. Då kan du välja ett lån som passar dig och din ekonomi bäst.

Olika lån har olika hög ränta. Om du inte har något som banken kan ta som säkerhet blir räntan oftast högre. Hur hög räntan blir kan du förhandla med banken om.

Bolån

När du vill köpa bostad kan du ta ett bolån. Lånet kan också användas för att bekosta en renovering av din bostad. När du tar ett bolån vill långivaren ha en säkerhet eller pant i bostaden.

Konsumtionslån

Förutom bolån finns många andra lånetyper som till exempel kan kallas privatlån, blancolån, billån eller medlemslån. Dessa lån har ofta högre ränta än bolån eftersom den som lånar ut pengarna har en sämre säkerhet, eller ingen alls, för lånet.

För det mesta är det rörlig ränta på privatlån och räntan kan därmed förändras över tiden. Långivaren tar, förutom ränta, också ofta ut avgifter för lånet. Därför är det viktigt att du tar reda på vad den effektiva räntan för lånet är. Den visar den totala kostnaden för lånet, inklusive alla avgifter.

Mer om konsumtionslån på webbplatsen konsumenternas.se.

Högkostnadskrediter

Sedan den 1 september 2018 finns det särskilda regler som gäller s.k. högkostnadskrediter. Det är till exempel snabblån och andra dyra lån som ofta ska betalas tillbaka ganska snabbt. För sådana lån finns det ett räntetak och ett kostnadstak. Det betyder att långivaren inte får ta ut vilken ränta som helst utan det finns en övre gräns (just nu är den gränsen 39,5 procent). Kostnadstaket innebär att du max kan behöva betala tillbaka dubbelt så mycket som du lånade i räntor och andra kostnader för lånet.

Mer om högkostnadskrediter på webbplatsen konsumenternas.se

Medlemslån

De billigaste lånen utan säkerhet är normalt så kallade medlemslån som medlemmar i facket kan få i vissa banker. Dessa lån har förhållandevis låg ränta. Även hos banker som inte erbjuder medlemslån kan det finnas möjlighet att ta liknande lån, men villkoren kan variera. Det lönar sig att ringa runt till olika banker och fråga.

Mer om lån på webbplatsen konsumenternas.se