Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning kan du få om du inte betalar en räkning inom förfallodatumet. Det tar dock tid från det att fakturans sista betalningsdatum har passerat till dess att du får en betalningsanmärkning, och du har mycket goda chanser att undvika anmärkningen.

Det är viktigt att du agerar så snabbt som möjligt om du har fått en räkning du inte kan eller som du inte anser att du är skyldig att betala. Dels för att skulden inte ska växa med dröjsmålsräntor, eventuella påminnelseavgifter och inkassokostnader, dels för att försöka slippa en betalningsanmärkning i slutändan.

Även Kronofogdens krav kan bestridas

Om du har fått ett krav från Kronofogden, ett så kallat betalningsföreläggande, och betalar direkt får du ingen betalningsanmärkning. Det är först när Kronofogden beslutar att det ska bli ett utslag som skulden leder till en betalningsanmärkning. Du har även möjlighet att bestrida betalningsföreläggandet från Kronofogden om du anser att du inte är skyldig att betala. Fordringsägaren kan då välja att gå till domstol, men inte ens om du förlorar målet riskerar du en betalningsanmärkning.

Skulle fordringsägaren gå till domstol är det mycket viktigt att du besvarar stämningsansökan med sakliga argument samt att du går till tingsrätten på utsatt tid för en eventuell förhandling. Skulle du inte dyka upp eller om du inte besvarat stämningen med sakliga argument kan domstolen fastställa en så kallad tredskodom, och då kommer en betalningsanmärkning att registreras hos kreditupplysningsföretagen.

På Kronofogdens webbplats kan du läsa mer om hur du betalar ett krav

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Det är kreditupplysningsföretagen som registrerar betalningsanmärkningar efter att de hämtat information från bland annat Kronofogdens databaser. Man kan säga att en betalningsanmärkning är en anteckning om att någon inte har skött sina betalningar.

En betalningsanmärkning finns kvar i tre år efter den dag då anmärkningen uppkom. Den som har en betalningsanmärkning kan få svårt att till exempel hyra bostad, söka banklån, skaffa mobilabonnemang eller handla på kredit.

I ett faktablad från Datainspektionen kan du se vad som kan hända om du inte betalar räkningar i tid (pdf)