Välja miljöbil

För att vårt samhälle ska bli hållbart måste vi resa på ett miljöanpassat sätt. Du kan hjälpa till genom att välja en bil som drar lite bränsle. Bättre för klimatet och miljön är elbilar och laddhybrider som kan drivas med både el och flytande bränsle.

Tänk på det här

  • Välj en bil eller ett motoralternativ som inte drar så mycket bränsle.

  • ”Miljöbilar” är de som antingen är extra bränslesnåla eller går på biodrivmedel. Bäst i den här klassen är en bil som både går på biodrivmedel och är bränslesnål.

  • Fyrhjulsdrift leder till högre bränsleförbrukning. Moderna bilar har antisladd-system, vilket gör att få bilister har behov av fyrhjulsdrift.

När du ska välja bil

Innan du bestämmer dig för att köpa bil är det bra att tänka igenom vilket resbehov du har. Du kanske främst behöver en bil för att åka iväg på helgen och på semestern. Vid dessa tillfällen är det bekvämt att hyra bil. Då betalar du endast för bilen när du använder den och har kontroll på dina kostnader för bilen.

Du kan också gå med i en bilpool. En tumregel är att det lönar sig att bli medlem i en bilpool om körsträckan är mellan 200 och 1 100 mil per år. Kör du mindre än 200 mil per år eller bara vid några få tillfällen är förmodligen hyrbil ett bättre alternativ.

Att äga en bil innebär ofta att man kör bilen även om man inte måste. Då väljer man bort att gå, cykla eller åka kollektivt. Det påverkar ekonomi, hälsa och klimatet.

Oavsett vilken typ av bil du väljer så är det alltid en fördel att välja en energisnål bil. Den är billigare att köra och ofta även billigare att försäkra och reparera. En bil som drar lite bränsle släpper ut mindre mängd koldioxid än en vanlig bensin- eller dieselbil. För en och samma bilmodell finns det vanligen flera motoralternativ där bränsleförbrukningen skiljer sig mycket åt. Elbilar och laddhybrider kommer alltmer.

Diesel- och bensinbilar

Dieselbilar är normalt mer bränslesnåla än bensinbilar och har därför en fördel vad det gäller klimatpåverkan. Däremot ger bilen med dieselmotor sannolikt större utsläpp av hälsofarliga ämnen, framförallt partiklar och kväveoxider, jämfört med en bil med bensinmotor. Eftersom avgaser innehåller hundratals olika ämnen och forskningen inte har svar på vilka effekter alla dessa har på vår hälsa finns det inga givna svar på om vilken av diesel- eller bensinbilar som sammantaget är bäst för klimat och miljö.

Hybrider och elbilar

Laddhybrider går på el och har även en förbränningsmotor för flytande bränslen. Vid korta körsträckor - under ett par mil - används enbart el.

Bilar som drivs enbart med el har en begränsad körsträcka, men har ännu lägre utsläpp än alternativen. Svensk elproduktion är till stora delar förnybar då vi har stor andel vattenkraft. Den stora fördelen med eldrift av fordon är annars att elmotorer är mycket effektivare än de som går på flytande drivmedel och gas.

Konsumentverket har en förteckning av alla personbilsmodeller. I förteckningen finns information om:

  • bilarnas bränsleförbrukning
  • koldioxidutsläpp
  • listpris.

Du kan också hitta en topp 10-lista på vilka som är de mest bränsleeffektiva bilarna.

Bilar och bränsleförbrukning på konsumentverket.se