Skydda barn från skadliga kemikalier

Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Därför är det bra att ha kunskap om sådant som kan göra det lättare för dig att göra medvetna kemikaliesmarta val i vardagen och skydda barnen bättre. Här får du tips på vad du kan undvika och tänka på för att skydda barnen. Här får du tips på vad du kan undvika och tänka på för att skydda barnen.

Tänk på det här

 • Låt inte barn suga och bita på saker som inte är gjorda för dem, till exempel nycklar eller mobiltelefoner. Det minskar risken för att barn får i sig hälsoskadliga ämnen. 

 • God ventilation minskar mängden kemiska ämnen i inomhusluften.

 • Kemikalier samlas i damm. Därför är det bra att hålla dammet borta, särskilt från rum där små barn kryper och leker.

 • Nyare leksaker kan vara säkrare för barnen att leka med än äldre leksaker som är köpta före år 2013. Då skärptes EU:s krav på kemikalier i leksaker.

 • Tvätta nya textilier innan ditt barn använder dem. första gången. Det kan finnas kvar kemikalier från tillverkningen. Då försvinner kemikalierester som kan finnas kvar från tillverkningen.

 • Varor som säljs i länder utanför EU kan innehålla kemiska ämnen som är förbjudna i Sverige och i EU.

Fler tips och information

Barn är särskilt känsliga för farliga kemiska ämnen eftersom deras hjärnor, immunsystem och hormonsystem inte är färdigutvecklade.

När barn utsätts för samma mängd av ett kemiskt ämne som en vuxen får barnet i sig mer av ämnet i förhållande till sin kroppsvikt.

Små barn som utforskar sin omgivning genom att känna och smaka på saker är särskilt utsatta.

Förvara farliga kemiska produkter, till exempel rengöringsmedel, tändvätska och medel mot insekter och ogräs oåtkomligt för barn.

Från den 1 januari 2025 får du som privatperson inte köpa och använda frätande propplösare utan tillstånd. Bäst är att använda andra metoder för att hålla avloppen rena.

Exempel på andra produkter som du bör förvara oåtkomligt för barn är:

 • oljelampor
 • läkemedel
 • e-cigaretter
 • tobak
 • vätskefyllda prydnadssaker, till exempel lavalampor.

Förvara också knappcellsbatterier och sådant som innehåller knappcellsbatterier (till exempel gratulationskort med ljud, klockor och febertermometrar) oåtkomligt för barnen. Batterier kan leda till allvarliga skador om barnet råkar svälja det.

Myggmedel och fästingmedel kan irritera hud och ögon om de används på fel sätt.

Ett sätt att skydda barnen mot mygg kan vara att täcka kroppen med kläder.

Använder du medel mot mygg och fästingar är det viktigt att medlen är godkända av Kemikalieinspektionen för att få säljas och användas i Sverige. Titta efter information om vilken åldersgräns som gäller när du använder produkten på barn. Följ även anvisningen om dosering.

Leksaker är oftast säkrare för barnen att leka med än andra saker. Det beror på att leksaker är tillverkade med hänsyn till att barn är särskilt känsliga för farliga kemiska ämnen. För barn som gärna tuggar och suger på saker är det säkrast att enbart låta barnet leka med sådant som är avsett för barn i åldrarna (0-3 år). Kraven för dessa leksaker är extra stränga.

Nyare leksaker kan vara säkrare för barnen att leka med än äldre leksaker som är köpta före år 2013. Det beror på att reglerna för leksaker som säljs i EU skärptes då. De nyare reglerna förbjuder många farliga kemiska ämnen som tidigare var tillåtna.

Oftast är det hållbara valet att köpa och använda begagnat, men gamla leksaker kan innehålla farliga kemikalier. Det gäller särskilt leksaker i mjuk plast, som luktar starkt eller är klibbiga och feta. Se upp med lösa batteriluckor.

Mer om kemikalier i vardagen på Kemikalieinspektionens webbplats

På Kemikalieinspektionens webbplats kan du hitta många råd och tips om hur du kan skydda barnen bättre mot farliga kemiska ämnen i exempelvis köket, badrummet, sovrummet, tvättstugan och i trädgården.

Mer om kemikalier i vardagen på Kemikalieinspektionens webbplats

Kemikaliepodden

Kemikaliepodden är en samtalspodd från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. I podden lär du dig om kemikalier i vardagen för att du ska kunna göra medvetna val. Två avsnitt i podden vänder sig i första hand till dem som tar hand om barn.

Avsnitt 9 - Kemikalier i leksaker

Finns det leksaker som innehåller farliga kemiska ämnen och hur ska vi i så fall kunna undvika dessa? I det här avsnittet av podden diskuterar vi bland annat vad som kan vara bra att känna till om du vill handla leksaker på internet, batteridrivna leksaker, parfymerade leksaker, begagnade leksaker och plastleksaker.

Avsnitt 5 - Kemikalier i barns vardag

I det här avsnittet av Kemikaliepodden samtalar vi om hur man kan skydda barn från att utsättas för skadliga kemikalier i vardagen.

Lyssna på Kemikaliepodden

Källa: Kemikalieinspektionen

Granskad: 17 juni 2024