Skydda barn från skadliga kemikalier

Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Därför är det bra att ha kunskap om sådant som kan göra det lättare för dig att göra medvetna kemikaliesmarta val i vardagen och skydda barnen bättre.

Tänk på det här

  • Låt inte barn suga och bita på saker som inte är gjorda för dem, till exempel nycklar eller mobiltelefoner. Det ökar risken för att barn får i sig hälsoskadliga ämnen. 

  • God ventilation minskar mängden kemiska ämnen i inomhusluften.

  • Kemikalier samlas i damm. Därför är det bra att hålla dammet borta, särskilt från rum där små barn kryper och leker.

  • Nyare leksaker är säkrare för barnen att leka med än äldre leksaker som är köpta före år 2013. Det beror på att reglerna för leksaker som säljs i EU har skärpts.

  • Tvätta textilier innan ditt barn använder dem för första gången, eftersom det kan finnas kvar kemikalier från tillverkningen.

  • När du handlar på nätet är det tryggast att enbart handla sådant som är tillverkat för att få säljas i EU. 

Fler tips och information

Barn är särskilt känsliga för farliga kemiska ämnen eftersom deras hjärnor, immunsystem och hormonsystem inte är färdigutvecklade. När barn utsätts för samma mängd av ett kemiskt ämne som en vuxen så får barnet i sig mer av ämnet i förhållande till sin kroppsvikt. Små barn som utforskar sin omgivning genom att känna och smaka på saker är särskilt utsatta.

Förvara farliga kemiska produkter, till exempel propplösare och tändvätska, oåtkomligt för barn. Exempel på andra produkter som kan leda till förgiftningar är:

  • oljelampor
  • läkemedel
  • e-cigarett
  • tobak
  • vätskefyllda saker med olikfärgade vätskor, till exempel lavalampor och lysstavar

Förvara också knappcellsbatterier och sådant som innehåller knappcellsbatterier (till exempel gratulationskort med ljud, klockor och febertermometrar) oåtkomligt för barnen. Batterier kan leda till allvarliga skador om barnet råkar svälja det.

Mygg och fästingmedel kan irritera hud och ögon om de används felaktigt. Ett sätt att skydda barnen mot mygg kan vara att täcka kroppen med kläder. Om du använder myggmedel är det viktigt att medlen är godkända. Titta efter information om vilken åldersgräns som gäller för användning av produkten på barn och följ doseringsanvisningen.

Leksaker är oftast säkrare för barnen att leka med än andra saker. Det beror på att leksaker är tillverkade med hänsyn till att barn är särskilt känsliga för farliga kemiska ämnen. När det gäller leksaker för barn som är mellan 0-3 år tar reglerna dessutom hänsyn till att barnen kan stoppa leksaker i munnen.

Nyare leksaker är säkrare för barnen att leka med än äldre leksaker som är köpta före år 2013. Det beror på att reglerna för leksaker som säljs i EU har skärpts. De nya reglerna förbjuder många farliga kemiska ämnen som tidigare var tillåtna.

God ventilation håller luften renare och får bort de ämnen som kommer ut i luften när exempelvis plast åldras, när din TV eller dator används och blir varm eller när du får hem nyköpt textil eller nya byggnadsmaterial. Kemikalier samlas också i damm. Därför är det bra att hålla dammet borta, särskilt i rum där små barn kryper och leker.

Rekommendationer för luft och ventilation finns på Boverkets webbplats

På Kemikalieinspektionens webbplats kan du hitta många råd och tips om hur du kan skydda barnen bättre mot farliga kemiska ämnen i exempelvis köket, badrummet, sovrummet, tvättstugan och i trädgården.

Mer om kemikalier i vardagen på Kemikalieinspektionens webbplats

Kemikaliepodden

Kemikaliepodden är en samtalspodd från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. I podden lär du dig om kemikalier i vardagen för att du ska kunna göra medvetna val. Två avsnitt i podden vänder sig i första hand till dem som tar hand om barn.

Avsnitt 9 - Kemikalier i leksaker

Finns det leksaker som innehåller farliga kemiska ämnen och hur ska vi i så fall kunna undvika dessa? I det här avsnittet av podden diskuterar vi bland annat vad som kan vara bra att känna till om du vill handla leksaker på internet, batteridrivna leksaker, parfymerade leksaker, begagnade leksaker och plastleksaker.

Avsnitt 5 - Kemikalier i barns vardag

I det här avsnittet av Kemikaliepodden samtalar vi om hur man kan skydda barn från att utsättas för skadliga kemikalier i vardagen.

Lyssna på Kemikaliepodden