Miljömedvetna matval
I Sverige äter vi cirka 800 kilo mat och dryck per person och år. Ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som svenska hushåll orsakar kommer från maten vi äter.
Vad kan du göra?
Minska mängden kött och ät istället mer grönsaker. Byt ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling mot vegetariska rätter eller minska på köttportionen.
Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker som rödbeta, morot, lök, olika kålsorter och palsternacka. Välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön negativt och bidrar inte med så mycket näring.
Minska matsvinnet – förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.
Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Märkningar som KRAV, MSC och ASC garanterar det.
Maten påverkar miljön
Produktion av mat påverkar miljön på olika sätt. En del mat har stor påverkan på miljön, en del har mindre. Varje gång mat produceras används naturens resurser. Maten påverkar också miljön genom till exempel övergödning, utfiskning och användning av växtskyddsmedel. Men produktionen av mat kan också ha positiv effekt på till exempel odlingslandskapet och den biologiska mångfalden. Genom att ändra vad du äter kan du minska utsläppen av växthusgaser och samtidigt få i dig mer nyttig mat.
Mer om miljömedvetna matval
Källa: Livsmedelsverket
Granskad: 1 november 2021