Fisk och skaldjur
För hälsan är det bra att äta fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan och att variera fiskvalet. Att variera sorterna är också bra för miljön eftersom det minskar trycket på några få arter.
Fisk och skaldjur är till stora delar en vild resurs som vi måste hushålla med. För att kunna äta fisk även på lång sikt är det viktigt att fisken fångas eller odlas på ett hållbart sätt. Välj därför gärna miljömärkt fisk.
Idag finns tre miljömärkningar i Sverige – MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) och KRAV.
Miljömärkningen garanterar att fisken kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad eller odlad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt. För att veta vilka bestånd som är stabila kan man till exempel ta hjälp av WWF:s fisklista.
Läs mer i Fiskguiden – WWFs konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur
Världsnaturfonden WWF är en oberoende och partipolitiskt obunden miljö- och naturvårdsorganisation.
Läs mer om fisk och skaldjur på Livsmedelsverkets webbplats
Visste du att ...
... en stor del av den fisk vi äter i Sverige är odlad lax? Odling av rovfisk, som lax, kräver mycket foderfisk. Fiskodling kan även orsaka lokal övergödning.
... musslor inte kräver något foder, utan silar växtplankton ur vattnet? Därför kan musselodlingar faktiskt minska övergödningen av havet.
- Källa
- Granskad 28 september 2018