Bra belysning i hemmet
Med rätt lampor på rätt plats får du bra och effektiv belysning. Det är viktigt med ljus för att du ska se bra, men det handlar också om att inreda ditt hem för att skapa rätt stämning. Det finns LED-lampor för många olika användningsområden och i olika prislägen.
Skapa bra och effektiv belysning
Det är viktigt att du har tillräckligt med ljus så att du ser bra. Ljuset ska inte heller blända. Du ska uppleva att lampan har ett behagligt ljus. Ta hjälp av informationen på lampförpackningen.
Från watt till lumen
För att veta hur mycket ljus lampan ger ska du titta på lumen (lm) istället för watt (W). Ju högre siffra desto mer ljus ger lampan. Watt visar inte hur starkt lampan lyser utan är ett mått på hur mycket el lampan drar. För mysbelysning kan det räcka med 100–200 lumen (lm) och för takbelysning kan du behöva 600–800 lumen (im) eller mer. När lampan åldras kommer mängden ljus som lampan ger så småningom minska.
Välj varmt eller kallt ljus
Du kan välja om skenet från lampan ska vara varmt och rött eller kallt och mer blåaktigt. Detta visas på lampförpackningen som kelvin (K). 2 500–2 700 K betyder varmt sken och 4 000 K eller högre betyder kallt sken.
Krav på bra färgåtergivning
Lampan ska återge färger på ett bra sätt. Färgåtergivning för lampor anges i Ra och alla lampor måste ha Ra 80 eller bättre. Ett enkelt sätt att testa om lampan har bra färgåtergivning är att låta lampan lysa på din hand.
Lampor är en av många produkter som ska energimärkas. Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna.
Ny energimärkning 2021
Lampor har tidigare varit energimärkta med skalan A++ - E, men den 1 september 2021 infördes en ny energimärkning. Samtidigt infördes också skärpta ekodesignkrav på belysning inom EU. Den nya energimärkningen har skalan A-G, där A är effektivast. Många lampor kommer till en början att vara långt ner på den nya skalan, i klasserna F och G. På så sätt har man skapat utrymme för fortsatt produktutveckling.
Energianvändning visas i kilowattimmar
För lampor visas energianvändning i kilowattimmar (kWh) för 1000 timmars användning. Det motsvarar att lampan är tänd i nästan 2 timmar och 45 minuter per dag i ett år.
QR-kod leder till mer information
På förpackningen ska det finnas en QR-kod. Den kan du skanna med en smart mobiltelefon för att se lampans produktinformationsblad.
Två generationer energimärkning sida vid sida
För lampor är energimärkningen tryckt på förpackningen och fram till 1 mars 2023 kommer det kunna finnas förpackningar som har kvar den tidigare generationen energimärkning och andra förpackningar som har den nya generationen märkning.
Från 21 september 2021 och framåt har e-handeln den nya energimärkningen på sina webbplatser, men de lampförpackningar som skickas till konsumenter kan fortfarande ha den tidigare märkningen.
Hur du tolkar den nya generationens märkning för lampor på Energimyndighetens webbplats
LED-lampan håller upp till 15 gånger längre än glödlampan och drar ungefär 80 procent mindre el. LED-lampor innehåller inget kvicksilver.
Även om LED-lampor har en lång livslängd, upp till 15 000 timmar, finns det exemplar av lampor som slocknar i förtid. Det visar Energimyndighetens livslängdstest av LED-lampor. Det är ofta kvaliteten som avgör lampans livslängd, vilket kan vara bra att tänka på när du köper ny belysning.
Med en dimmer kan du reglera ljuset och skapa den rätta stämningen. En dimmer kan också spara energi. Alla LED-lampor går inte att dimra. Dimmer och lampa måste fungera tillsammans. Många av de dimrar som finns i hemmen är byggda för den gamla glödlampan.
Läs om att dimra en LED-lampa på Energimyndighetens webbplats
Lampor kan flimra. Det syns inte alltid för blotta ögat och människor är olika känsliga för flimmer. Sedan 2021 finns ekodesignkrav på hur mycket nya lampor får flimra. Information om flimmer finns inte på lampförpackningen, men visas i den tekniska dokumentationen för lampan.
Har du köpt en lampa du inte är nöjd med? Kontakta butiken där du köpt lampan och reklamera den. Det betyder att du klagar på felet.
Alla lampor som slutat fungera ska lämnas till kommunens miljöstation när de ska skrotas. Följ de anvisningar som finns på miljöstationen så att lamporna tas om hand på rätt sätt.
Det kan även finnas butiker som tar emot dina gamla lampor när du köper nya. Butiker som säljer elektronikvaror ansvarar för att samla in gamla varor och lämna till ett insamlingssystem.
Lysrör är en vanlig ljuskälla och används i till exempel källare, tvättstuga, garage och på många andra ställen. Redan idag finns betydligt effektivare LED-lysrör som har lika bra eller bättre funktion. T8-lysrör och T5-lysrör fasas ut 2023 eftersom EU har beslutat att från och med 2023 fasa ut nästan all belysning med kvicksilver. Du får fortsätta använda de lysrör du redan har hemma.
Läs mer om att lysrör med kvicksilver fasas ut på Energimyndighetens webbplats
Har du frågor om energimärkning eller annat som rör din energianvändning kan du vända dig till energi- och klimatrådgivaren i din kommun. Det är kostnadsfritt.
Hitta din energi- och klimatrådgivare via Energimyndighetens webbplats
Källa: Energimyndigheten
Granskad: 7 november 2022