Bra belysning i hemmet

Lyssna

Med rätt lampor på rätt plats får du bra och effektiv belysning. Det är viktigt med ljus för att du ska se bra, men det handlar också om att inreda ditt hem för att skapa rätt stämning. Det finns LED-lampor för många olika användningsområden och i olika prislägen.

Skapa bra och effektiv belysning

Det är viktigt att du har tillräckligt med ljus så att du ser bra. Ljuset ska inte heller blända och du ska uppleva att lampan har ett behagligt ljus. Ta hjälp av informationen på lampförpackningen.

Från watt till lumen

För att veta hur mycket ljus lampan ger ska du titta på lumen (lm) istället för watt (W). Ju högre siffra desto mer ljus ger lampan. Watt visar inte hur starkt lampan lyser utan är ett mått på hur mycket el lampan drar. För mysbelysning kan det räcka med 100–200 lumen (lm) och för takbelysning kan du behöva 600–800 lumen (im) eller mer. När lampan åldras kommer mängden ljus som lampan ger att så småningom minska.

Välj varmt eller kallt ljus

Du kan välja om skenet från lampan ska vara varmt och rött eller kallt och mer blåaktigt. Detta visas på lampförpackningen som kelvin (K). 2 500–2 700 K betyder varmt sken och 4 000 K eller högre betyder kallt sken. Ibland passar det bäst med en lampa med varmt ljus och på andra ställen kanske du föredrar en lampa med kallt ljus.

Krav på bra färgåtergivning

Lampan ska återge färger på ett bra sätt. Färgåtergivning för lampor anges i Ra och alla lampor måste ha Ra 80 eller bättre. Ett enkelt sätt att testa om lampan har bra färgåtergivning är att låta lampan lysa på din hand.

Många LED-lampor har lång livslängd, upp till 15 000 timmar, men det finns exemplar av lampor som slocknar i förtid. Det visar Energimyndighetens livslängdstest av LED-lampor. LED-lampor ger bara lite värme, men är själva känsliga för värme. Det är ofta kvaliteten på elektroniken i drivdonet, som behövs för att lampan ska fungera, som avgör lampans livslängd.

Läs Energimyndighetens livslängdstest av LED-lampor Extern länk

Med en dimmer kan du reglera ljuset och skapa den rätta stämningen. En dimmer kan också spara energi. Alla LED-lampor går inte att dimra. Dimmer och lampa måste fungera tillsammans. Många av de dimrar som finns i hemmen är byggda för den gamla glödlampan.

Läs Energimyndighetens fem tips för att dimra en LED-lampa Extern länk

Lampor kan flimra. Det syns inte alltid för blotta ögat och människor är olika känsliga för flimmer. Under år 2021 kommer ekodesignkrav på hur mycket nya lampor får flimra. Energimyndighetens tester visar dock att det redan nu finns gott om LED-lampor som klarar kraven.

Information om flimmer finns inte på lampförpackningen, men kommer med start under år 2021 visas i den tekniska dokumentationen för lampan.

Lampor har energimärkning med skalan A++- E. 1 september 2021 får lampor nya generationen energimärkning med skalan A-G. De effektivaste lamporna på marknaden kommer till en början vara i energiklass B eller C. Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna.

Har du köpt en lampa som du inte är nöjd med, kontakta butiken där du köpt lampan och reklamera den. Det betyder att du klagar på felet.

Alla lampor som slutat fungera ska lämnas till kommunens miljöstation när de ska skrotas. Följ de anvisningar som finns på miljöstationen så att lamporna tas om hand på rätt sätt.

Har du frågor om energimärkning eller annat som rör din energianvändning kan du vända dig till energi- och klimatrådgivaren i din kommun. Det är kostnadsfritt.

Sök efter din energi- och klimatrådgivare via Energimyndighetens webbplatsExtern länk

Källa: Energimyndigheten

Granskad: 13 oktober 2020