Alternativ till att ha egen bil

Det finns flera bra alternativ till att äga sin egen bil. För transporter är det bästa fordonsalternativet att dela fordon med så många som möjligt, till exempel genom att använda kollektivtrafik. Bilpool är ett annat miljövänligt alternativ.

Tänk på det här

  • Att resa med kollektivtrafik är bättre för miljön än att resa med egen bil, oavsett om du reser kort eller långt

  • Kör du mindre än cirka 1000 mil per år kan det löna sig att vara med i en bilpool

Res mer miljövänligt

För både korta och långa sträckor påverkar resor med kollektivtrafik, till exempel buss och tåg, miljön betydligt mindre än biltrafik. Det minskar också trängsel och behov av parkeringsplatser.

Att gå eller cykla är praktiskt för kortare sträckor. I flera städer finns idag lånecyklar. Som komplement till kollektivtrafiken finns förstås också taxi.

Kör du mindre än 200 mil per år eller någon gång då och då är antagligen hyrbil det bästa alternativet om du ibland måste köra bil. Behöver du bil så lite är även taxi ett bra komplement till kollektivtrafiken.

Att vara med i en bilpool kan vara ett bekvämt och samtidigt miljövänligt alternativ till att äga sin egen bil.

Äger bilarna tillsammans

Medlemmarna i en bilpool har en eller flera bilar tillsammans. Till skillnad från en hyrbil kan du boka en bil i en bilpool för enstaka timmar. Men du måste planera din körning eftersom bilen bokas i förväg.

Många fördelar för dig som bor i stan

Fördelarna med bilpool är många för dig som bor eller jobbar i stan eller i en tätort. Bilarna i bilpoolen är oftast nya och trafiksäkra och du slipper alla fasta kostnader med att äga bil. Större bilpooler erbjuder dessutom flera biltyper och modeller efter behov. Många bilpooler har så kallade miljöbilar och även elbilar som har mycket låg klimatpåverkan. Du slipper också tvätta, serva, reparera och besiktiga bilen själv.

Kostnaden för att vara medlem varierar

Kostnaden för att vara med i en bilpool är olika. Vanligtvis kostar det runt 20-30 kronor per mil (inklusive bränsle), plus en timkostnad på mellan 10 och 30 kronor. På bilpoolernas webbplatser kan du jämföra kostnaderna mellan att ha en egen bil och att vara med i en bilpool.

Om bilpooler på Trafikverkets webbplats