Köp i appar och spel

Lyssna

Om du laddar ner ett spel eller en app, eller köper något i ett spel eller en app, har du oftast ingen ångerrätt utan är skyldig att betala för det du har laddat ner.

Samarbete:Denna sida är en del av Europeiska unionens konsumentprogram (2014-2020).

Tänk på det här

  • Ångerrätten gäller oftast inte när du laddar ner en app, ett spel eller gör ett köp i ett spel. 

  • Om du lånar ut din telefon till ditt barn som köper spel eller appar, kan du bli skyldig att betala.

  • Det är ofta möjligt att köpa saker i spel och appar som är gratis att ladda ner från början. 

Det här gäller för dig som konsument

I de flesta fall när du handlar på nätet eller via telefon så har du ångerrätt enligt lag i 14 dagar. Ångerrätten gäller dock inte digitalt innehåll, exempelvis spel eller appar, som du får tillgång till direkt efter köpet.

Men för att ångerrätten ska försvinna ska du ha lämnat ditt samtycke till att spelet eller appen laddas ner och gått med på att du inte har ångerrätt. Har du inte fått sådan information och gått med på det i samband med köpet har du ångerrätt. Det är företaget som ska bevisa att du har fått den informationen.

Vissa företag erbjuder ångerrätt fast det inte är reglerat i lag. Men då är det företagets villkor som gäller. Därför bör du alltid läsa avtalsvillkoren noggrant.

Om du har köpt ett spel och byter mot reglerna kan företaget ha rätt att stänga av dig från spelet, utan att du kan kräva att få tillbaka några pengar. Det ska i så fall också framgår av villkoren att de har rätt att göra så. När du har blivit avstängd ska du också få information om varför du har blivit avstängd.

Om du har fått en räkning för ett köp som du inte har gjort, kan du bestrida räkningen, det vill säga protestera mot den. Du är inte skyldig att betala för något du inte har köpt.

Huvudregeln är att du ska vända dig till din avtalspart om du har fått en felaktig räkning. Om det gäller köp i ett spel är det normalt spelleverantören som är din avtalspart som du ska vända dig till. Gäller det köp i en app är det normalt tillverkaren av appen du ska vända dig till.

Om du är osäker kan du börja med att klaga till det företag som kräver betalt av dig.

Läs mer om hur du bestrider en räkning

I regel kan barn som är under 18 år inte ingå giltiga avtal utan vårdnadshavarens tillstånd. Det betyder att barn inte får köpa saker utan att vårdnadshavaren har godkänt det.

Har ditt barn köpt något i spel eller appar som du inte har godkänt, kan du hävda att avtalet är ogiltigt. För att företaget ska kunna kräva betalning av dig behöver de visa att det finns ett godkännande från dig. Kan de inte det är du inte skyldig att betala någonting.

Har du fått en faktura för ett köp som du anser att du inte ska behöva betala finns möjligheten att bestrida fakturan.

Här kan du få hjälp med hur du kan bestrida

Vad räknas som ett godkännande?

Att ditt barn har fått låna din surfplatta, telefon eller spelkonsol behöver normalt sett inte betyda att du har lämnat något godkännande.

Men har du däremot gett barnet tillgång till ett betalmedel, till exempel lämnat ut koder, lösenord eller registrerat dina kortuppgifter i telefonen som du lånat ut, kan det ses som att du har godkänt köpet. Det kan jämföras med att du ger barnet kontanter som barnet får handla för i en vanlig butik.

För att det ska ses som att du har godkänt köpet krävs det också att varan eller tjänsten är något som ett barn i samma ålder normalt sett kan ha tillåtelse att köpa. Hur mycket varje enskilt köp har kostat kan därför också spela roll i bedömningen av om köpet är giltigt eller inte.

Om ditt barn har tagit ditt betalkort och själv genomfört köpet utan att du har vetat om det, ses det inte som att du har godkänt köpet.

  • Använd lösenord. Det går att ställa in att det ska krävas lösenord för att köpa appar och för att göra köp inuti appar. Observera att det ibland går att göra flera köp inom en viss tid efter det att du har skrivit in lösenordet.

  • Kontrollera om det är möjligt att göra så kallade in app-köp i de appar som ditt barn använder. Om det är möjligt betyder det alltså att det går att köpa saker inuti appen, vilket kan medföra kostnader.

  • I vissa spel går det att göra två användarkonton, ett för dig som förälder och ett för barnet.

Källa: ECC SverigeKonsumentverket

Granskad: 16 september 2020

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.