Ansöka om betalningsföreläggande – när någon är skyldig dig pengar

Är någon skyldig dig pengar? Du kanske väntar på en utlovad återbetalning från ett företag som inte kommer? Då kan du ta hjälp av Kronofogden genom att ansöka om ett betalningsföreläggande.

Kort om betalningsföreläggande

  • Du ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

  • Det kostar 300 kronor att ansöka.

  • Se till att du har ställt krav om betalning, helst skriftligen, till den som är skyldig dig pengar innan du vänder dig till Kronofogden.

  • Du kan ansöka om ett betalningsföreläggande oavsett om den som är skyldig dig pengar är ett företag eller en privatperson.

Läs mer om betalningsföreläggande

Du ansöker om betalningsföreläggande via Mina sidor på Kronofogdens webbplats. Du kan också använda en blankett. Ange vad du kräver och grunden för ditt krav. Det kan till exempel handla om att företaget lovat att du ska få återbetalning för en felaktig vara.

För att kunna ta hjälp av Kronofogden måste datumet för den utlovade återbetalningen vara passerat. Du behöver också kunna förklara varför du har rätt till återbetalning och vad återbetalningen gäller.

Efter att du lämnat in din ansökan skickar Kronofogden ett brev (föreläggande) till den du vill få betalt av.

Om betalningsföreläggande på Kronofogdens webbplats

Det kostar 300 kronor att ansöka om ett betalningsföreläggande. Du som ansöker betalar avgiften. Men du kan kräva att företaget ersätter dig för den kostnaden i samband med att den övriga skulden betalas.

Om den som är skyldig dig pengar finns i ett annat EU-land kan du ansöka om ett så kallat europeiskt betalningsföreläggande. Det gäller alla EU-länder förutom Danmark. Du ansöker via ett särskilt formulär som är gemensamt för hela EU.

Om europeiskt betalningsföreläggande på Kronofogdens webbplats

Källa: Kronofogden

Granskad: 31 januari 2022