Om någon är skyldig dig pengar – Ansök om betalningsföreläggande

Lyssna

Är någon skyldig dig pengar? Du kanske väntar på en utlovad återbetalning från ett företag som inte kommer? Då kan du ta hjälp av Kronofogden genom att ansöka om ett betalningsföreläggande.

Kort om betalningsföreläggande

  • Du ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

  • Det kostar 300 kronor att ansöka.

  • Se till att du har ställt krav om betalning, helst skriftligen, till den som är skyldig dig pengar innan du vänder dig till Kronofogden.

  • Du kan ansöka om ett betalningsföreläggande oavsett om den som är skyldig dig pengar är ett företag eller en privatperson.

Läs mer om betalningsföreläggande

Du ansöker om betalningsföreläggande via Mina sidor på Kronofogdens webbplats, eller genom en blankett. Ange vad du kräver och grunden för ditt krav. Det kan till exempel handla om att företaget har lovat att du ska få återbetalning för en felaktig vara. För att du ska kunna ta hjälp av Kronofogden måste datumet för den utlovade återbetalningen vara passerat. Du behöver också kunna förklara varför du har rätt till återbetalning och vad återbetalningen gäller.

Efter att du har lämnat in din ansökan skickar Kronofogden ett brev, det vill säga ett föreläggande, till den du vill få betalt av.

Läs mer om betalningsföreläggande på Kronofogdens webbplats

Det kostar 300 kronor att ansöka om ett betalningsföreläggande. Du som ansöker betalar avgiften, men du kan kräva att företaget ersätter dig för den kostnaden i samband med att den övriga skulden betalas.

Om den som är skyldig dig pengar finns i ett annat EU-land kan du ansöka om ett så kallat europeiskt betalningsföreläggande. Detta gäller alla EU-länder förutom Danmark. Du ansöker via ett särskilt formulär som är gemensamt för hela EU.

Läs mer om europeiskt betalningsföreläggande på Kronofogdens webbplats

Källa: Kronofogden

Granskad: 31 januari 2022