Frågor och svar | Kategori: Fordon

Har köpt bil privat – har jag rätt till kvitto?

Fråga från konsument:

Jag har köpt en bil av en annan privatperson. Vid köpet gick allt bra. Jag tyckte bilen såg bra ut och betalade. Nu i efterhand känner jag att jag skulle vilja ha ett kvitto på köpet. Har kontaktat säljaren men hon säger nej till det. Har jag inte alltid rätt att få ett kvitto?

Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

Det finns ingen lag som säger att det måste lämnas kvitto vid ett avtal mellan två privatpersoner. Här blir det i stället vad du och den andra privatpersonen kommer överens om innan köp som gäller.

Blev du inte lovad något skriftligt kvitto blir det svårt att kräva det i efterhand.

Tips inför framtida köp: Anser du att det är viktigt med kvitto, eller ett skriftligt köpeavtal, ska du efterfråga det. Vill den andra personen inte erbjuda det får du fundera på om du ska avstå att ingå avtalet.

Mer om att köpa bil av privatperson

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Grejen är att banken kan kräva ett kvitto om du säljer och får pengar/check/överföring. Hur kan dom kräva det? Jag vet regelverket och problemet är att man jagar vanliga privatpersoner istf grova brottslingar.

Is

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Is,

När du har frågor som rör bank råder vi dig att kontakta vår samarbetsbyrå Konsumenternas Bank- och finansbyrå. De ger oberoende vägledning i frågor som rör just bank- och finansfrågor. Vägledningen är kostnadsfri. Du når dem genom deras kontaktformulär eller på telefonnummer 0200-22 58 00, vardagar mellan 9.00 och 12.00.

Till Konsumenternas Bank och finansbyrås webbplats

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor