Frågor och svar | Kategori: Andra områden

Får tandläkaren boka tid åt mig?

Lyssna

Fråga från konsument:

Fick brev från en tandläkare som jag har besökt en gång tidigare om att de har reserverat tid för mig. De skriver även att "Sent återbud eller uteblivet besök debiteras enligt taxa". Jag har alltså inte bokat något utan de har bara "tilldelat" mig en tid. Det kan väl inte vara rimligt att de får göra så här?

Otto

Svar:

Emma
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Otto,

Så länge du någon gång har godkänt att tandläkaren får kalla dig till en nytt besök på det här sättet är det okej. Det kan räcka att du har lämnat ditt godkännande muntligen.

I svensk rätt finns det en grundprincip som innebär att du måste acceptera ett avtal för att kunna bli bunden av det. Det gäller även i det här fallet. Sammanfattningsvis är det alltså okej för tandläkaren att kalla dig till en ny tid och att ta ut en avgift för uteblivet besök – så länge du någon gång har godkänt det.

Om du inte har gett något godkännande
Om du har fått ett betalningskrav som du anser är felaktigt kan du alltid välja att bestrida det. Detta för du skriftligt till företaget, till exempel via mejl. Om företaget sen vänder sig till ett inkassobolag eller Kronofogden så ska du bestrida skriftligt även till dessa.

Läs mer om att bestrida en felaktig faktura

Vänligen

Emma
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor