Frågor och svar | Kategori: Andra områden

Är en orderbekräftelse bindande?

Lyssna

Fråga från konsument:

Vad gäller om ett företag inte kan leverera även om de redan skickat en orderbekräftelse? Är orderbekräftelsen bindande för företaget?

Carina

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Carina,

Tack för din fråga.

Finns det ett avtal mellan dig och företaget så är huvudregeln att du har rätt att få det du köpt.

Har företaget skickat ett meddelande till dig att de bekräftat köpet kan du argumentera för att det är det som gäller. Har du däremot fått ett meddelade som säger att företaget mottagit din beställning är det inte säkert att det ses som att det finns ett avtal.

Om företaget häver avtalet
Finns det ett avtal mellan er och du trots det inte får varan kallas det att köpet hävs. Du kan då ha rätt att få ersättning för ett täckningsköp. Ett täckningsköp innebär att du köper en likvärdig vara från ett annat företag och begär ersättning för eventuell mellanskillnad du drabbas av.

När företaget inte måste leverera eller ersätta
Det finns gånger du inte kan ställa krav på leverans eller ersättning, trots att det finns ett avtal. Det blir aktuellt om det funnits hinder utanför företaget kontroll, som de inte kunnat undvika, som gör att de inte kunnat leverera det du köpt.

Gör så här:
1. Skriv till företaget och ställ dina krav. Mejl eller sms går bra.

2. Säger företaget nej eller inte svarar dig inom 30 dagar kan du göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning.

Mer om anmäla till ARN

3. Kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till ARN.

Sök din kommunala konsumentvägledning

Hoppas det löser sig.

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor