Frågor och svar | Kategori: Fordon

Ränta på privatleasing

Fråga från konsument:

Hej, vår leasingkostnad gick plötsligt upp relativt mycket för vår bil och vi kontaktade då finansbolaget och bad om en förklaring. Dom angav att det är den rörliga räntan som ligger bakom höjningen. Vi har begärt en specifikation som förklarar höjningen men företaget vill inte visa det utan hänvisar endast till sin egen ränta och visar endast den totala summan utan några detaljer. Kan ett företag göra såhär?

V

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej V,

Leasing av bil är en form av hyra som inte täcks in av varken konsumentköp- eller konsumenttjänstlagen. Det finns alltså ingen tvingande lagstiftning som skyddar dig, utan det är avtalsvillkoren som reglerar vilka rättigheter du har.

Undersök därför vad det står i avtalet angående prishöjning.

Anser ni att företaget gör fel får ni argumentera för det. Tänk på att göra det skriftligen till exempel via mail.

Läs mer om leasing av bil

Hjälp att tolka avtal
I de flesta kommuner finns konsumentvägledning, där du kan få vägledning. Vissa har möjlighet att tolka avtalsvillkor, så om du vill ha hjälp med att titta på avtalet kan du i första hand kika om det finns konsumentvägledning där du bor och vad de i sådana fall kan hjälpa till med.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Prövning av tvist
Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Hej Vi har samma erfarenhet, leasar en ID.4. Det som är trist är att det inte spelar ngn roll vad man har kommit överens i utgångspriset då avtalet ger möjlighet att höja leasing kostnaden efterhand. Man tror man gjort en bra deal men efter en tid kommer höjningarna. Vi har fått en höjning som motsvarar 27 procent och fått svar att det beror på räntan (som sätts av STIBOR 90).

Michael

Frågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor