Frågor och svar | Kategori: Andra områden

Måste jag betala förseningsavgift och ränta på inkassokravet?

Lyssna

Fråga från konsument:

Jag har fått ett inkassokrav från Svea gällande en prenumeration på bilservice (jag har alltså inte fått någon service ännu). Först fick jag en påminnelse (där man lagt på påminnelseavgift 60:- och ränta 2:-) daterad den 16/12. Jag betalade den när den hamnade i brevlådan vilket var den 24/12 (påminnelsen har inget sista betalningsdatum), men tydligen registrerades den inte hos Svea förrän den 27/12 (båda datumen står i bankutdraget). Den 27/12 skickade Svea ett inkassokrav där de lagt på en "Förseningsersättning" på 450:- och ränta på 3:-. Jag invände mot inkassokravet med motiveringen att påminnelsen ju redan betalats (inklusive räntan och påminnelseavgiften). Svea kunde då se att detta registrerats den 27/12, men hävdar att jag ändå måste betala förseningsavgiften och räntan eftersom de redan hunnit skicka ut inkassokrav och påminnelsen ska betalas "direkt". Vad gäller egentligen?

Frågande

Svar:

Emma
Vägledare,
Hallå konsument

Hej,

Har du betalat fakturan sent kan företaget ha rätt att att skicka ut en påminnelse som du måste betala. Det är ditt ansvar att företaget får betalningen i tid, senast på förfallodagen.

Om du har betalat fakturan i tid, men ändå får en påminnelse, kan du protestera mot påminnelsen genom att skriva till företaget. Mejl är bra, då kan du enkelt bevisa att du har kontaktat dem. Använd kontoutdrag från din bank eller ett kvitto som visar när och hur mycket du har betalat.

Regler för fakturor och påminnelser | Hallå konsument – Konsumentverket (hallakonsument.se)

När det gäller inkassokrav kan inkassobolaget ta ut en avgift på max 180kr utifrån inkassolagen.

Just gällande förseningsavgiften har Konsumentverket tidigare stämt Svea Ekonomi i Patent- och marknadsdomstolen och vi fick rätt i det fallet.

Du kan läsa domen här:
Dom i målet KO-Svea Ekonomi AB | Konsumentverket

Du kan anmäla oskäliga villkor till oss på Konsumentverket
Anmäl till Konsumentverket | Konsumentverket

Kontakta IMY gällande inkasso
För frågor gällande inkassolagen och god inkassosed får du kontakta Integritetskyddsmyndigheten (IMY) om. Det är den myndighet som arbetar med dessa frågor.

Kontaktuppgifter IMY
Telefon: 08-657 61 00
Telefontid: måndag, tisdag, torsdag, fredag 9:00-11:00, onsdag 9:30-11:30.
E-post: imy@imy.se

Läs mer om inkasso:
Inkasso för privatpersoner | IMY

 Vänligen

Emma
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Kan jag kräva Posten på de straffavgifter m.m som jag åkt på eftersom Posten slarvat bort mitt kuvert med betalningsuppdrag till Nordea kuvertgirao?

Bengt S.

Svar:

Hanna
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Bengt,

Nej, du kan inte kräva ersättning från Posten även om ditt kuvert har kommit bort.

Du är ansvarig för att betala i tid
När du köper något är du alltid ansvarig för att betala i tid. Det gäller oavsett om det skulle komma bort i posten. Det ändrar inte din skyldighet att betala.

Vänligen

Hanna
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor