Frågor och svar | Kategori: Andra områden

Måste jag betala förseningsavgift och ränta på inkassokravet?

Fråga från konsument:

Jag har fått ett inkassokrav från Svea gällande en prenumeration på bilservice (jag har alltså inte fått någon service ännu). Först fick jag en påminnelse (där man lagt på påminnelseavgift 60:- och ränta 2:-) daterad den 16/12. Jag betalade den när den hamnade i brevlådan vilket var den 24/12 (påminnelsen har inget sista betalningsdatum), men tydligen registrerades den inte hos Svea förrän den 27/12 (båda datumen står i bankutdraget). Den 27/12 skickade Svea ett inkassokrav där de lagt på en "Förseningsersättning" på 450:- och ränta på 3:-. Jag invände mot inkassokravet med motiveringen att påminnelsen ju redan betalats (inklusive räntan och påminnelseavgiften). Svea kunde då se att detta registrerats den 27/12, men hävdar att jag ändå måste betala förseningsavgiften och räntan eftersom de redan hunnit skicka ut inkassokrav och påminnelsen ska betalas "direkt". Vad gäller egentligen?

Frågande

Svar:

Erika
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

Har du betalat fakturan sent kan företaget ha rätt att att skicka ut en påminnelse som du måste betala. Det är ditt ansvar att företaget får betalningen i tid, senast på förfallodagen.

Om du har betalat fakturan i tid, men ändå får en påminnelse, kan du protestera mot påminnelsen genom att skriva till företaget. Mejl är bra, då kan du enkelt bevisa att du har kontaktat dem. Använd kontoutdrag från din bank eller ett kvitto som visar när och hur mycket du har betalat.

Regler för fakturor och påminnelser | Hallå konsument – Konsumentverket (hallakonsument.se)

Om du får ett inkassokrav för att du inte betalat i tid kan inkassobolaget ha rätt till kostnader från dig. Ett krav från inkasso kan, förutom summan de anser dig skyldig att betala, innehålla

  •  inkassokostnad (max 180 kr)
  • räntekostnad
  • tidigare uppkommen kostnad för betalningspåminnelse som påförts kravet (max 60 kr)
  • kostnad i fall du och inkassoföretaget kommit överens om att upprätta en betalningsplan (max 170 kr)

Utöver detta kan de även ha rätt till en förseningsavgift. Konsumentverket anser att det är oskäligt att kräva förseningsavgift och det har prövats i flera instanser i domstol men ännu inte slutligt avgjorts.

Läs mer om den processen här

Du kan anmäla oskäliga villkor till oss på Konsumentverket
Anmäl till Konsumentverket | Konsumentverket

Kontakta Finansinspektionen gällande inkasso
För frågor gällande inkassolagen och god inkassosed kan du kontakta Finansinspektionen. Det är den myndighet som arbetar med dessa frågor.

Kontaktuppgifter Finansinspektionen

Läs mer om inkasso på Finansinspektionens webbplats

 Vänligen

Erika
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Kan jag kräva Posten på de straffavgifter m.m som jag åkt på eftersom Posten slarvat bort mitt kuvert med betalningsuppdrag till Nordea kuvertgirao?

Bengt S.

Svar:

Hanna
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Bengt,

Nej, du kan inte kräva ersättning från Posten även om ditt kuvert har kommit bort.

Du är ansvarig för att betala i tid
När du köper något är du alltid ansvarig för att betala i tid. Det gäller oavsett om det skulle komma bort i posten. Det ändrar inte din skyldighet att betala.

Vänligen

Hanna
Vägledare, Konsumentverket

Frågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor