Frågor och svar | Kategori: Miljö och hållbarhet

Tips inför köp av elcykel?

Lyssna

Fråga från konsument:

Vad bör jag tänka på i val av elcykel?

Svar:

Emma J
Emma J
Vägledare,
Hallå konsument

Hej,

Det finns olika klasser av elcyklar och beroende på vilken klass det är så finns olika saker att tänka på. En elcykel kan antingen räknas som en moped eller cykel. Man behöver inte förarbevis för elcyklar som räknas som cyklar men om fordonet däremot räknas som en moped behöver man förarbevis.

Skillnaden mellan en elcykel som klassas som cykel och en moped-klassad elcykel kan du läsa om på Transportstyrelsens webbplats. Med utgångspunkt från Transportstyrelsen information beskriver vi kortfattat skillnaden nedan.

För att det ska räknas som cykel
För att det ska räknas som en cykel krävs att det är ett elfordon med trampor med max 250 watt som bara kan förstärka trampningen upp till 25 km i timmen.

Läs mer på Transportstyrelsens webbplats om vilka regler och villkor som gäller för cyklar

För att det ska räknas som ett moped-klassat fordon
Om en cykel med elassistans avviker kraven om vad som räknas som en cykel kommer fordonet inte längre anses vara cykel, utan kommer troligen anses vara en moped med andra krav och förutsättningar för att få brukas i trafik.

Läs mer på Transportstyrelsens webbplats om Cykel med elassistans eller moped

Moped klass II är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul, som är konstruerat för en hastighet av högst 25 km/timmen och vars effekt inte överskrider 1 kilowatt. En moped i klass II behöver inte vara registrerad, men den ska antingen typgodkänd enligt EU-gemensamma regler eller har godkänts vid en mopedbesiktning.

Läs mer om klass II på Transportstyrelsen webbplats

Ta även reda på följande:

  • Batteriet: Ta reda på hur lång batteritid det är på elcykeln och även hur du sköter batteriet för att det ska hålla så länge som möjligt. 
  • Garanti- och servicevillkor: Kontrollera med säljaren eller tillverkaren vad du har för garanti- och servicevillkor.
  • Använd hjälm: Oavsett vilken klass det är på elcykeln så är det bra att använda hjälm. Kör du en moped med klass II räcker det att ha cykelhjälm.

Vänligen

Emma J
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor