Frågor och svar | Kategori: Andra områden

Får tandläkaren boka tid åt mig?

Lyssna

Fråga från konsument:

Fick brev från en tandläkare som jag har besökt en gång tidigare att de har reserverat tid för mig. De skriver även att "Sent återbud eller uteblivande debiteras enl taxan". Jag har alltså inte bokat något utan de har bara "tilldelat" mig en tid. Det kan väl inte vara rimligt att de får göra så här?

Svar:

Hej Jacob,

Så länge du någon gång har godkänt att tandläkaren får kalla dig till en nytt besök på det här sättet är det okej. Det kan räcka att du har lämnat ditt godkännande muntligen.  

I svensk rätt finns det en grundprincip som innebär att du måste acceptera ett avtal för att kunna bli bunden av det. Det gäller även i det här fallet. Sammanfattningsvis är det alltså okej för tandläkaren att kalla dig till en ny tid och att ta ut en avgift för uteblivet besök – så länge du någon gång har godkänt det.

VänligenFråga från en konsument

Hej,
jag har muntligen sagt att jag inte vill ha bokningar från min tandläkare. Tandläkaren fortsätter skicka kallelser. Och hur ska det hanteras? Vem muntliga avtal gäller? Fullständigt obegripligt att en tandläkare ska åberopa något som ens aldrig kanske har hänt. Och för hur många år gäller avtalet? Vem har rätt om det blir ett bestridande? En muntlig uppsägning är väl minst lika giltig?
mvh


Svar:

Caroline
Caroline
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Peter,

Muntliga avtal ska också gälla dock kan de vara svåra att bevisa. Du kan skriva till tandläkaren och säga att du inte vill ha fler kallelser.

Om det är så att du har tackat ja till ett avtal som har en bindningstid så ska du förhålla dig till den tiden. Börja med och se över avtalet och dess villkor för att se vad du har tackat ja till från början.

En muntlig uppsägning ska vara giltig men det blir upp till dig att bevisa att du har sagt upp avtalet.

Vänligen

Caroline
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor