Frågor och svar | Kategori: Kläder och utseende

Öppet köp på rea?

Lyssna

Fråga från konsument:

Hej! Jag undrar om det stämmer att butiker inte behöver lämna öppet köp på rea? Jag köpte ett par jeans på rea häromdagen och provade dem hemma, men eftersom de inte satt så bra skulle jag vilja lämna tillbaka dem. När jag gick tillbaka (en dag senare) sa personalen att det inte är öppet köp på grund av rean. De kunde erbjuda mig ett tillgodokvitto men det vet jag inte om jag vill nöja mig med. Vad gäller?

Svar:

Isabelle
Isabelle
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Lisen,

Det stämmer att butiker inte behöver lämna öppet köp på rea. Det finns inte någon lag som kräver att butiker måste lämna öppet köp, vilket gör att de själva får bestämma sina regler. En del butiker kan exempelvis ha 30 dagars öppet köp medan andra inte erbjuder öppet köp alls. Vissa varor i en butik kan vara undantagna från öppet köp eller bytesrätt. Det är exempelvis vanligt för reavaror eller underkläder.

När du ska köpa något är det alltså bra att fråga butiken vad som gäller, och se till det står på kvittot. Det tillgodokvitto som butiken har erbjudit dig verkar vara butikens sätt att erbjuda dig en lösning trots att de inte erbjuder öppet köp på rea-varor.

Läs mer om öppet köp

Vänligen

Isabelle
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Nice


Fråga från en konsument

Vad gäller om inget står på kvitto?

Anton

Svar:

Ronja
Ronja

Hej Anton,

Eftersom att öppet köp är frivilligt för ett företag att lämna så är det bra om det står på kvittot vad som gäller i ditt enskilda fall. Om inget står på kvittot så är det fortfarande butikens egna regler som gäller vid öppet köp. Butiken kan ha informationen i annan form än på kvittot exempelvis genom skyltning framme vid kassan.

Vänligen

Ronja

Fråga från en konsument

Köpte en matta nyligen. På kvittot anges (maskin-skrivet)
”Öppet köp tre dagar”, samt manuellt skrivet med penna ”20%”.
Efter ett dygn vill jag utnyttja ”öppet köp” och få tillbaka pengarna. Butiken säger då att enligt konsumentverket så gäller inte öppet köp vid rea. Alltså...20% rabatt-noteringen gör ”öppet köp” -texten på kvittot värdelös. Och jag får bara ett tillgodo-kvitto.
Är detta verkligen korrekt hanterat av butiken

Peter S

Svar:

Caroline
Caroline
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Peter,

Vi kan tyvärr inte svara på om detta är korrekt.

Som mina kollegor tidigare skrivit i detta inlägg så finns det inte någon lag som kräver att butiker måste lämna öppet köp, vilket gör att de själva får bestämma sina regler.

Men har du inte fått informationen om att öppet köp inte gäller på reavaror så har du möjlighet att argumentera för det. Butiken behöver informera dig om vad som gäller, antingen på kvittot eller vid kassan.

Vänligen

Caroline
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor