Tips för en digital detox

Nyhet: Publicerad 7 februari 2023

Safer Internet Day uppmärksammas runt om i Europa den 7 februari. Att göra din digitala närvaro lite säkrare är också ett bra tillfälle att samtidigt göra en digital detox. Här kommer några tips på vad du kan göra.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

  • Stäng av din smartphone ibland

Även om du stänger av platstjänster i din mobil kan din smarta telefon fortfarande spåras. Så att stänga av din enhet då och då är ett bra tips! När du tar en digital timeout skyddar du samtidigt dina rörelsedata.

  • Ta bort appar du inte använder

Appar samlar in personuppgifter, även när du inte aktivt använder dem. Ta bort appar som du inte längre använder och gör en digital städning i din smarta telefon.

  • Stäng av din Wi-Fi-anslutning

Att stänga av telefonens Wi-Fi-anslutning på offentliga platser eliminerar risken för att din enhet automatiskt ansluter till ett Wi-Fi-nätverk som samlar in platsdata.

  • Upptäck vilseledande webbdesign och undvik stress

Vilseledande webbdesign är designelement som pressar konsumenter att göra oavsiktliga inköp. De kan till exempel förekomma i meddelanden som vill stressa till ett snabbare beslut dig genom att säga "skynda dig, det finns bara tre saker kvar". Enda sättet att skydda dig mot detta är att lägga bort din smarta telefon och ta en paus från allt digitalt.

#SaferInternetDay #SID2023 #ECCNet

Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen. Konsument Europa är en del av Konsumentverket och medfinansieras av EU.