Stå på dig när köpet blir fel – spara tusenlappar

Nyhet: Publicerad 24 april 2024

Köp som går fel kostar svenskarna miljarder varje år, visar ny studie. Med bättre koll på dina rättigheter kan du som konsument spara tusenlappar.

Vi svenskar förlorar minst 40 miljarder kronor varje år på köp som inte slutar bra, det visar en studie som Konsumentverket har genomfört. Det gäller till exempel varor som inte fungerar som de ska eller tjänster som inte utförs enligt önskemål. För varje enskild konsument är det i genomsnitt 6 500 kronor årligen som går förlorade. Hantverkartjänster och husbyggen är de största bovarna – här försvinner det mest pengar, följt av bilhandeln och telekomtjänster. Tittar man på köp där det oftare blir fel men för mindre summor hittar vi livsmedel, kläder, restaurangbesök, hemelektronik och tågresor.

Stå på dig och spara tusenlappar

Företagen ska såklart sträva efter att leverera bra och fungerade tjänster och produkter. Men ibland blir det fel. Då kan det vara viktigt för dig som konsument att vara påläst och våga stå på dig mot företagen. Till exempel är det viktigt att komma ihåg att du i de allra flesta fall har tre års reklamationsrätt på varor och tjänster som du köper. Om något blir fel eller fungerar dåligt har du alltså rätt att kräva ersättning.

Video title

Klicka här för att läsa mer om dina konsumenträttigheter (Hallå konsument)

Har du fått problem med din hantverkare? Här hittar du information om dina rättigheter och hur du ska agera (Hallå konsument).