Nätdejta säkert på alla hjärtans dag

Nyhet: Publicerad 14 februari 2024

Den 14 februari är det alla hjärtans dag och många svenskar söker kärleken på internet. Men tyvärr får inte alla kärlekshistorier ett lyckligt slut. Många konsumenter uppger att de får problem med dejtingsajter.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Foto: Johner

Förra året kontaktade över 200 svenskar Konsumentverkets vägledning med problem som rörde dejtingtjänster. Ofta handlar det om användare som fastnat i ett dyrt abonnemang på nätet och inte vet hur de ska göra för att avsluta tjänsten. – Som konsument har du i regel 14 dagars ångerrätt när du handlar på nätet och det gäller även om du köper ett medlemskap på en dejtingsajt. Tänk på att du aktivt måste kontakta företaget för att säga upp tjänsten. Det räcker inte med att bara ta bort sin profil, säger Cecilia Grändås, konsumentvägledare på Konsumentverket. Många dejtingsidor erbjuder en gratis provperiod för att locka till sig användare. Dessa perioder brukar gå över till fulla medlemskap som kostar pengar. Cecila Grändås förklarar att det är viktigt att man som konsument läser på om villkoren innan man skriver upp sig för tjänsten. – Är du inte uppmärksam finns risken att du hamnar i ett avtal du inte vill ha som också har en fast bindningstid. Det kan bli en dyr historia.

Det här ska du tänka på

Det finns många dejtingsajter på nätet, både svenska och utländska. För att du ska känna dig trygg med den tjänsten du vill använda har Konsumentverkets vägledning tagit fram tips på saker att kontrollera innan du blir medlem:

  • Skriv inte in dina kontaktuppgifter om du inte är säker på att du vill bli medlem på dejtingsidan.

  • Är du osäker på vilken sida du ska välja är det bra att först läsa omdömen från andra personer.

  • Undersök om dejtingtjänsten och medlemskapet erbjuder det du efterfrågar och vill ha. Olika dejtingsidor kan erbjuda olika saker.

  • Du behöver undersöka om medlemskapet har bindnings- och/eller uppsägningstid. Detta ska stå i villkoren.

  • Kontrollera att det finns kontaktuppgifter till företaget och undersök också i vilket land företaget finns.

Om du har fått problem med en dejtingsida hittar du tips och information här på vår hemsida.

Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen. Konsument Europa är en del av Konsumentverket och medfinansieras av EU.