Många handlar för lånade pengar utan att förstå det

Nyhet: Publicerad 25 oktober 2023

Är faktura en kreditbetalning? Är Swish det? Har du svårt att svara på det är du inte ensam. En undersökning Konsumentverket gjort visar att många har svårt att förstå när de handlar på kredit och alltså köper något för lånade pengar.

I de flesta nätbutiker kan du idag välja mellan flera betalningsalternativ i kassan. En del av dem innebär att du betalar direkt, men så fort du väljer ett alternativ som innebär att din betalning skjuts upp räknas det som att du handlar på kredit och för lånade pengar. Konsumentverkets undersökning visar att många har svårt att förstå när de handlar på kredit:

  • 14 procent upplever att de handlar på kredit när de gör en direktöverföring från sitt bankkonto.

  • 19 procent upplever att de handlar på kredit när de betalar med kort där pengarna dras direkt från kontot.

  • 38 procent upplever inte att de handlar på kredit när de använder kreditkort där köp under en period samlas på en faktura som sedan delbetalas.

Driver på skuldutvecklingen

Handlar du på nätet erbjuds du regelmässigt att senarelägga din betalning, ett alternativ som allt fler väljer. I undersökningen svarar många att de upplever att det är ett smidigt sätt att betala på. Men det driver också på skuldutvecklingen. Antalet personer som har skulder hos Kronofogden blir allt fler och det totala skuldbeloppet är idag rekordstort. Alla skulder är långt ifrån stora, faktum är att nästan hälften är på mindre än 3 000 kronor, inklusive avgifter. Men även små skulder kan växa snabbt.

Läs mer om för- och nackdelar med att handla på kredit och om att låna pengar Om du har det tufft ekonomiskt finns hjälp att få. Enligt lag måste varje kommun erbjuda budget- och skuldrådgivning. Här finns kontaktuppgifter till din kommun.