Handla mat online
Att handla mat på nätet har blivit allt vanligare. Många butiker erbjuder både hemkörning och färdigpackade kassar som du själv hämtar upp. Vilka rättigheter har du om du ångrar köpet, råkar ut för en dålig vara eller får problem med leveransen?
Handla mat på nätet – tänk på det här
Läs alltid avtalsvillkoren innan du beställer maten.
Orderbekräftelsen fungerar som ett kvitto på köpet.
Kontrollera dina varor direkt när du får hem dem.
Du har rätt att reklamera livsmedel.
Livsmedel är i regel undantagna från distansavtalslagen. Räkna alltså inte med att du kan lämna tillbaka dina varor om du ångrar köpet.
Vad som gäller när du köper mat på nätet
Butiken kan neka att köra ut varor till dig, till exempel om du bor för långt bort. Eftersom det ofta är färskvaror som levereras kan butiken ha ett begränsat område de kör ut till.
Butiken får själv bestämma vilka varor som ska finnas tillgängliga när du handlar på nätet.
Vissa butiker säljer varor med 18-årsgräns, till exempel tobaks- och alkoholvaror. När du köper dessa behöver du legitimera dig. Oftast görs en id-kontroll när du tar emot varorna.
Det finns inga regler som bestämmer vad en avgift för hemleverans eller upphämtning av varor i butik ska vara. Vissa företag tar inte ut någon avgift alls. Andra har ett fast pris eller olika priser beroende på hur mycket du handlar för.
Läs avtalsvillkoren innan köpet för att se vilka avgifter du ska betala. Kontakta butiken om du är osäker på vad det kostar.
Du vill ändra i beställningen – vad händer med din rabatt?
Företaget sätter villkoren för rabatter och bestämmer om den gäller eller inte. Till exempel kan du få ett rabatterbjudande om du handlar över en viss summa. Om du sedan ändrar i din beställning så att totalsumman blir lägre, kan du inte räkna med att rabatten finns kvar.
Företaget bestämmer själva sina regler kring medlemskap och om det ska vara ett krav eller inte.
Vissa företag kräver att du har ett medlemskap och att du loggar in när du ska beställa hem mat. Andra låter dig handla utan konto eller som gäst på deras webbplats.
Undersök om butiken tar ut någon avgift för ett medlemskap.
När du handlar mat på nätet får du inget kvitto på ditt köp. Men du ska få en orderbekräftelse. I den ska det framgå:
- vilka varor som ska levereras
- hur och när leveransen ska ske
- vad som gäller för betalningen.
Ofta får du orderbekräftelsen till den mejladress du anger vid köpet.
I vissa fall kan butiken först meddela att de tagit emot din beställning. Köpet är då inte klart och ni har ännu inte ingått något avtal. När butiken accepterat din beställning får du din orderbekräftelse.
Har du inte fått någon orderbekräftelse? Då behöver du kontakta butiken och fråga vad som hänt med din beställning.
Fel i orderbekräftelsen
Upptäcker du ett fel i orderbekräftelsen behöver du kontakta butiken för att försöka komma fram till en lösning.
Har du gjort fel kan det vara svårt att få butiken att rätta till felet. Har problemet uppstått hos butiken, till exempel ett tekniskt fel på webbplatsen, kan du kräva att butiken rättar till felet.
Du har rätt att reklamera livsmedel. Reklamera betyder att du kontaktar företaget och klagar om du upptäckt något fel på varorna eller om en vara saknas.
Vanligtvis har du tre års reklamationsrätt. Men du ska reklamera en felaktig vara senast två månader från att du upptäckte felet. Tänk på att många livsmedel är färskvaror. Tiden för att klaga blir då betydligt kortare. Kontrollera därför varorna direkt och hör av dig till butiken omedelbart om något inte är bra eller om en förpackning är bruten.
Butiken ska i första hand åtgärda felet. Det brukar betyda att du får det felaktiga livsmedlet utbytt. Går det inte att ersätta livsmedlet har du rätt att få pengarna tillbaka. Saknas något ska butiken se till att du får hem din vara så snart som möjligt eller får pengarna tillbaka.
Många matbutiker ersätter varor i din beställning om det skulle behövas. Till exempel om varan du beställt inte finns tillgänglig när butiken ska packa ihop din matkasse. Men den ersättande varan bör i så fall vara likvärdig med vad du beställt och butiken ska meddela dig om ändringen innan den levereras hem till dig.
Får du inte en ersättningsvara måste butiken justera priset på din beställning och meddela dig om det.
Kontakta butiken om din beställning är försenad eller inte kommer alls. Be dem rätta till felet.
Orsakar förseningen stora problem för dig kan du ha rätt att häva köpet. Att häva köpet innebär att köpet avbryts, och att du inte är skyldig att betala för varorna. Butiken har då heller ingen skyldighet att leverera varorna.
Om butiken använder sig av ett annat företag för utkörning
Vissa butiker använder sig av ett annat företag som kör ut varorna. Men du ska ändå vända dig till butiken vid problem med utkörningen. Butiken ansvarar för din beställning och ska hjälpa dig vid problem.
Tar du inte emot leveransen när den kommer kan företaget ha rätt att ta ut en avgift för det. Det framgår oftast i villkoren vilken avgift företaget tar ut. Avgiften ska vara skälig.
Livsmedel som snabbt kan bli dåliga kan du inte ångra. Det gäller bland annat:
- mejeriprodukter
- kött
- frukt
- grönsaker.
Andra livsmedel och varor bör du ha 14 dagars ångerrätt på.
Ingen ångerrätt på matkassar
Ångerrätten gäller inte för matkassar som körs ut regelbundet. Till exempel om du abonnerar på en särskild matkasse butiken plockar ihop.
Hur skickar du tillbaka varor om du ångrar dig?
Du och företaget behöver komma överens om hur du ska skicka tillbaka en vara. Du kan inte kräva att butiken ska hämta den.
Men butiken kanske kan hjälpa dig att lösa returen på ett smidigt sätt. Till exempel om de har en leverans i närheten eller om du kan skicka med varan nästa gång du beställer hem något.
För att du ska behöva stå för returkostnaden måste företaget ha informerat om det, till exempel i köpevillkoren.
Men företaget ska stå för kostnaden om det rör en reklamation, alltså om du fått hem en dålig produkt.
Har du beställt mat hem från en restaurang via en matleverantör är det oftast leverantören du har ett avtal med. Kolla i villkoren vem som är din avtalspart. Det är till dem du ska vända dig om du har frågor eller vill klaga.
Vad kostar det att få maten levererad hem?
Det finns inga regler som bestämmer vad en avgift för hemleverans ska vara. Vissa företag tar inte ut någon avgift alls, medan andra har ett fast pris eller olika priser beroende på hur mycket du handlar för.
Läs avtalsvillkoren innan köpet för att se vilka avgifter du ska betala. Är du osäker vad det kostar? Fråga dem du vill beställa från.
Erbjuder företaget rabatt?
Det är företaget som bestämmer villkoren för rabatter. Till exempel kan du få ett erbjudande som bara gäller om du handlar över en viss summa eller inom ett visst klockslag.
Problem med leveransen
Är din beställning försenad, inte kommit alls eller är kall när du får den? Då ska du kontakta din avtalspart för att klaga. Kräv att de rättar till felet.
Är maten så försenad att du inte längre har någon nytta av den? Eller har du inte fått maten alls? Då kan du kräva att få pengarna tillbaka.
Men om maten varit försenad och du ändå tagit emot kan det vara svårt att argumentera för en återbetalning. Då kan ett prisavdrag istället bli aktuellt. Du ska inte behöva finna dig i att få ett tillgodokvitto eller rabatt på nästa köp.
Du kan även ha möjlighet att kräva skadestånd för extra kostnader du fått på grund av förseningen eller den uteblivna leveransen. Du behöver kunna styrka kostnaderna med till exempel ett kvitto.
Du kan göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om du och företaget inte kommer överens.
ARN bedömer ditt ärende och rekommenderar sedan hur er tvist ska lösas. De flesta företag följer ARN:s rekommendationer.
En normal handläggningstid är cirka 6 månader.
Vad kostar det att anmäla till ARN?
Det kostar 150 kronor att anmäla till ARN. I din anmälan kan du begära att företaget ersätter dig för kostnaden om ARN ger dig rätt i ärendet.
Krav för att ARN ska pröva ditt ärende
- Företaget har sagt nej till dina krav eller inte svarat dig inom skälig tid.
- Den summa du och företaget är oense om är 500 kronor eller mer. Du kan inte räkna in avgiften för att anmäla till ARN.
- Du anmäler inom ett år från det att du klagade till företaget första gången.
Behöver du vägledning?
Är du osäker på vad du ska göra kan du alltid vända dig till oss på Konsumentverkets vägledning.
Kontakta Konsumentverkets vägledning
Många kommuner erbjuder också konsumentvägledning och kan i så fall ge dig stöd i ditt ärende:
Skriv in din gatuadress eller stadsdel för att hitta konsumentvägledning i din kommun.
Källa: Konsumentverket
Granskad: 16 februari 2024
Fick du svar på din fråga?