Handla mat på nätet

Lyssna

Att handla mat på nätet har blivit allt vanligare. Många butiker erbjuder både hemkörning och färdigpackade kassar som du själv hämtar upp. Vilka rättigheter har du om du ångrar köpet, råkar ut för en dålig vara eller får problem med leveransen?

Köpa mat online – tänk på det här

  • Läs alltid avtalsvillkoren innan du beställer maten.

  • Orderbekräftelsen fungerar som ett kvitto på köpet.

  • Kontrollera dina varor direkt när du får hem dem.

  • Du har rätt att reklamera livsmedel.

  • Livsmedel är i regel undantagna från distansavtalslagen. Räkna alltså inte med att du kan lämna tillbaka dina varor om du ångrar köpet.

Dina rättigheter vid köp av mat på nätet

Butiken kan neka att köra ut varor till dig om du till exempel bor för långt bort. Eftersom det ofta är färskvaror som levereras kan butiken ha ett begränsat område de kör ut till. Om en butik inte kan leverera till dig kan du undersöka om någon annan butik gör det.

Det är helt upp till butiken att bestämma vilka varor som ska finnas tillgängliga när du handlar på nätet. Vissa butiker säljer varor med 18-årsgräns, till exempel tobaks- och alkoholvaror. När du köper dessa behöver du legitimera dig. Oftast görs en id-kontroll när du tar emot varorna.

Det finns inga regler som bestämmer vad en avgift för hemleverans eller upphämtning av varor i butik ska vara. Vissa företag tar inte ut någon avgift alls, medan andra har ett fast pris eller olika priser beroende på hur mycket du handlar för. Läs avtalsvillkoren innan köpet för att se vilka avgifter du ska betala. Kontakta butiken om du är osäker på vad det kostar.

Du vill ändra i beställningen – vad händer med din rabatt?

Det är företaget som sätter villkoren för rabatter och bestämmer om den gäller eller inte. Till exempel kan du få ett rabatterbjudande om du handlar över en viss summa. Om du sedan ändrar i din beställning så att totalsumman blir lägre, kan du inte räkna med att rabatten finns kvar.

Det är helt upp till matbutiken att sätta sina regler kring medlemskap och om det ska vara ett krav eller inte. Vissa företag kräver att du har ett medlemskap och att du loggar in när du ska beställa hem mat. Andra låter dig handla utan konto eller som gäst på deras webbplats. Undersök om butiken tar ut någon avgift för ett medlemskap.

När du handlar mat på nätet får du inget kvitto på ditt köp. Däremot ska du få en orderbekräftelse. I den ska det framgå vilka varor som ska levereras, hur och när leveransen ska ske samt vad som gäller för betalningen. Ofta får du orderbekräftelsen till den mejladress du anger vid köpet.

I vissa fall kan butiken i ett första skede meddela att de har tagit emot din beställning. Köpet är då inte klart och ni har ännu inte ingått i avtal med varandra. När butiken har accepterat din beställning får du din orderbekräftelse.

Får du ingen orderbekräftelse behöver du kontakta butiken och fråga vad som hänt med din beställning.

Fel i orderbekräftelsen

Om du upptäcker ett fel i orderbekräftelsen behöver du kontakta butiken för att försöka komma fram till en lösning.

Är det du som gjort fel kan det vara svårt att få butiken att rätta till det. Är det hos butiken problemet uppstått, till exempel ett tekniskt fel på hemsidan, ska du kunna kräva att butiken rättar till felet.

Du har rätt att reklamera livsmedel. Reklamera betyder att du vänder dig till företaget och klagar när du upptäckt fel på varorna du beställt eller om någon vara saknas.

Vanligtvis har du tre års reklamationsrätt och du ska reklamera varan senast två månader från att du upptäckte felet. Tänk på att många livsmedel är färskvaror och tiden för att klaga blir då betydligt kortare. Kontrollera därför varorna direkt och hör av dig till butiken omedelbart om något inte är bra eller om en förpackning är bruten.

Om butiken godkänner din reklamation ska de i första hand åtgärda felet, vilket brukar betyda att du får det felaktiga livsmedlet utbytt. Om det inte går att ersätta livsmedlet har du rätt att få pengarna tillbaka. Saknas något ska butiken se till att du får hem din vara så snart som möjligt eller får pengarna tillbaka.

Många matbutiker har som policy att ersätta varor i din beställning om det skulle behövas. Till exempel om varan du beställt inte finns tillgänglig när butiken väl ska packa ihop din matkasse. Men den ersättande varan bör i så fall vara likvärdig med vad du beställt och butiken ska meddela dig om ändringen innan den levereras hem till dig.

Om du inte får en ersättningsvara måste butiken göra en prisjustering på din beställning och meddela dig om det.

Om din beställning är försenad eller inte kommer alls ska du kontakta butiken för att klaga och be dem rätta till felet. Skulle förseningen innebära att den orsakar stora problem för dig, kan du ha rätt att häva köpet. Att häva köpet innebär att köpet avbryts, och att du inte är skyldig att betala för varorna. Butiken har då heller ingen skyldighet att leverera varorna.

Om butiken använder sig av ett annat företag för utkörning

Vissa butiker använder sig av ett externt företag som kör ut varorna till sina kunder. Om något problem skulle uppstå med leveransen ska du ändå vända dig till butiken, inte till de som sköter utkörningen. Det är butiken som har ansvar för din beställning och ska hjälpa dig vid eventuella problem.

Tar du inte emot leveransen när den kommer kan företaget ha rätt att ta ut en avgift för det. Det framgår oftast i villkoren vilken avgift företaget tar ut. Avgiften ska vara skälig.

Livsmedel som snabbt kan bli dåliga kan du inte ångra. Det gäller bland annat mejeriprodukter, kött, frukt och grönsaker. Andra livsmedel och varor bör du ha 14 dagars ångerrätt på.

Du kan inte ångra matkassar som körs ut regelbundet, till exempel om du abonnerar på en särskild matkasse som butiken plockar ihop. Då gäller inte ångerrätten alls.

Hur skickar du tillbaka varor om du ångrar dig?

Du och företaget behöver komma överens om hur varorna ska returneras. Bara för att du har fått de hemlevererad betyder det inte att du kan kräva att butiken ska hämta den. Men butiken kanske kan hjälpa dig att lösa returen på ett smidigt sätt, till exempel om de har en leverans i närheten eller om du kan skicka med varan nästa gång du beställer hem något.

För att du ska behöva stå för returkostnaden måste företaget ha informerat om det, till exempel i köpevillkoren. När du däremot gör en reklamation, alltså när du har fått hem en dålig produkt som du ska skicka tillbaka, är det alltid företaget som står för kostnaden.

Kommer du och butiken inte överens, och värdet på tvisten är minst 500 kronor, kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN). De kan pröva ditt ärende kostnadsfritt. ARN lämnar sedan en rekommendation om hur tvisten bör lösas. De flesta följer ARN:s rekommendationer. Vanligtvis tar det cirka 6 månader för ARN att lämna ett utlåtande.

När du kontaktar ARN kan du styrka ditt ärende genom att presentera bevis. Spara därför kvittot och all skriftlig kontakt du har med butiken.

Gör en anmälan på ARN:s webbplats

Är du osäker på vad du ska göra kan du alltid vända dig till oss på Konsumentverkets vägledning.

Kontakta Konsumentverkets vägledning

Många kommuner erbjuder också konsumentvägledning och kan i så fall ge dig stöd i ditt ärende:

Skriv in din gatuadress eller stadsdel för att hitta konsumentvägledning i din kommun.

Fick du svar på din fråga?

Källa: Konsumentverket

Granskad: 15 februari 2023