Kortavgifter

När du betalar med kontokort eller kreditkort har inte företag rätt att ta ut avgifter för att du betalar med kort.

Det är inte tillåtet för ett företag att ta ut en avgift när du betalar med kontokort eller kreditkort som till exempel Visa-kort eller Mastercard. För att en administrationsavgift ska vara laglig måste den gälla för alla betalningssätt som företaget erbjuder, inte bara kortbetalning. Ett företag har rätt att välja vilka betalningssätt som de erbjuder dig som konsument.

I vissa fall har företag rätt att ta ut kortavgifter

Om du handlar på internet av ett företag som vänder sig till svenska konsumenter, men som finns i ett annat land, gäller oftast svensk lag. Ett företag som finns i utlandet kan i vissa fall ha rätt att ta ut kortavgifter, men det beror på det landets lag.

Köpa resa från ett flygbolags webbplats

I vissa fall kan det vara tillåtet för ett flygbolag att ta ut en kortavgift om du väljer att betala med kort. Ett exempel är Ryanair som valt att irländsk lag ska gälla eftersom deras huvudkontor ligger på Irland. På Irland finns inte något förbud mot kortavgifter och därför har flygbolaget rätt att ta ut avgifter om du väljer att betala med kort.

Om du köper resan via en nätresebyrå som vänder sig till svenska kunder gäller i de flesta fall svensk lag och då är kortavgifter alltså inte tillåtna.

Läs om kontantuttag och betalning på Konsument Europas webbplats

Mer om regler för betalning på webbplatsen konsumenternas.se

Om säljaren inte följer lagen

Om du stöter på en säljare som tar ut kortavgifter trots att det inte är tillåtet kan du anmäla det till Konsumentverket. Du anmäler via formuläret oskäliga avtalsvillkor. Glöm inte att ange företagets adress i din anmälan.

Anmäl en säljare som tar ut kortavgifter på Konsumentverkets webbplats

Hjälpte artikeln dig?