Olika försäkringar

Lyssna

Om du blir sjuk, får barn eller går i pension får du ta del av socialförsäkringen, det vill säga de ersättningar som är samhällets grundskydd. Om du vill ha ett skydd för ditt hem, din bil eller andra saker måste du själv teckna privata försäkringar. Här hittar du information om vanligt förekommande privata försäkringar.

Vill du veta mer om försäkringar?

Konsumenternas.se ger oberoende och kostnadsfri vägledning om försäkring. De gör också oberoende jämförelser av privata försäkringar. Välj vilken försäkring du vill läsa mer om för att komma till deras webbplats.

Oavsett hur du bor behöver du en hemförsäkring. En hemförsäkring är ett slags grundläggande försäkringspaket som kan ge ersättning för dina saker om de blir stulna eller skadas i en brand- eller vattenskada.

Läs mer om hemförsäkring på webbplatsen Konsumenternas.se

När du ska försäkra din bil finns det något som heter hel- och halvförsäkring. Vilket alternativ som är aktuellt för dig beror bland annat på hur gammal bilen är och hur mycket den är värd. Enligt lag måste bilen även ha en trafikförsäkring.

På Konsumenternas.se kan du jämföra olika försäkringsbolag och det finns även information om miljömässigt hållbara försäkringar.

Läs mer om bilförsäkring på webbplatsen Konsumenternas.se

När du ska försäkra din motorcykel finns det något som heter hel- och halvförsäkring. Vilket alternativ som är aktuellt för dig beror bland annat på hur gammal motorcykeln är och hur mycket den är värd. Enligt lag måste motorcykeln även ha en trafikförsäkring.

Läs mer om motorcykelförsäkring på webbplatsen Konsumenternas.se

En bra barnförsäkring ska innehålla skydd för både sjukdomar och olycksfall. Det finns oftast en försäkring via skola eller barnomsorg, men barn behöver en separat barnförsäkring för att ha ett skydd för både sjukdom och olycksfall.

Läs mer om barnförsäkring på webbplatsen Konsumenternas.se

En privat personförsäkring fungerar som ett komplement till samhällets skydd och ger ersättning vid bland annat sjukdom, olycksfall och dödsfall.

Läs mer om personförsäkring på webbplatsen Konsumenternas.se

En djurförsäkring består ofta av en livförsäkring och en veterinärvårdsförsäkring. Du kan välja om du vill teckna bara en del eller båda.

Läs mer om djurförsäkring på webbplatsen Konsumenternas.se

Det ingår en reseförsäkring i alla hemförsäkringar. Den gäller i 45 dagar och räcker oftast om du ska på en vanlig semesterresa. Men för att få ersättning i vissa andra situationer behöver du antingen förlänga eller utöka din hemförsäkring - eller till och med köpa en särskilt anpassad försäkring.

Läs mer om reseförsäkring på webbplatsen Konsumenternas.se

Hos Konsumenternas.se får du oberoende vägledning i frågor som rör bank och försäkring. Vägledningen är kostnadsfri. 

Till konsumenthjälp på webbplatsen Konsumenternas.se

Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå

Granskad: 22 februari 2022