Frågor och svar | Kategori: Andra områden

Kan kommunen kräva att jag ska byta ut min vattenmätare?

Fråga från konsument:

Jag bor i hus och har fått ett brev från kommunen att vattenmätaren ska bytas. Mätaren jag har fungerar. Varför måste jag byta den?

Den nya mätaren passar dessutom inte på den plats där mätaren sitter idag. Kommunen säger att jag måste anlita en rörmokare för att bygga om platsen för mätaren. Ska jag behöva stå för denna kostnad?

Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar:

Viktoria
Vägledare,
Konsumentverket

Hej!

Eftersom din fråga rör en kommunal tjänst kommer jag inte kunna ge dig så mycket vägledning. Vi vägleder utifrån konsumentlagstiftningen och denna tjänst omfattas inte av det.

Det jag kan säga är att kommuner har rätt att byta vattenmätare och du kan behöva betala för att bygga om platsen där mätaren sitter.

Enligt föreskrifter från myndigheten Swedac ska mätarna kontrolleras med jämna mellanrum. De ska även bytas ut senast vart 10:e år.

Kommuner arbetar utifrån sina Allmänna bestämmelser för brukande av kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggning (ABVA). Där står det bland annat vilket ansvar du som husägare har kring platsen för mätaren. Där kan det alltså stå att du behöver betala för åtgärder om platsen inte uppfyller vissa krav.

Kontakta din kommun om du har ytterligare frågor.

Har du frågor kring föreskrifterna kan du kontakta Swedac.

Till Swedacs webbplats

Anser du att kommunen tagit ett felaktigt beslut ska du kunna kontakta dem för att få en besvärshänvisning. Besvärshänvisningen ska innehålla instruktioner för hur du kan överklaga ett beslut.

Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor