Frågor och svar | Kategori: Fordon

Kan jag anmäla en bilbesiktning vid fel?

Fråga från konsument:

Hej
Den 12 september, för knappt en månad sedan var jag och besiktade bilen och fick anmärkning, d.v.s. 2:or på utsläppsvärden co-halt tomgång, co-halt förhöjd co-halt samt lamdavärde förhöjd tomgång felaktigt och fick alltså göra en efterkontroll. (inga andra fel noterades)

Nu visade det sig på bilverkstan 21 september att det inte var några felaktiga värden på utsläppen. Inte heller visade det på några felaktiga utsläppsvärden vid ombesiktningen. Det här blev en extra kostnad för mig med bilverkstans arbete och ombesiktning på sammanlagt 1 586 kronor + resa fram och tillbaka på 585 kronor.

Dekra vill inte betala de kostnader som det medfört för mig p.g.a. en onödig nybesiktning, samt ett onödigt verkstadsbesök på sammanlagt drygt 2 100 kronor som jag tvingats göra. Jag har ingen aning om Dekras utrustning fungerade när de mätte värdena på min bil (bara deras ord) Det jag vet är att det inte var några felaktiga värden på min bil vid de två efterföljande kontrollerna på verkstan och bilbesiktningen.

mvh
Christian

Christian

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Christian,

Bilbesiktning ses som en myndighetsutövning och jag kommer därför inte kunna ge dig så mycket information.

Börja med att undersöka om besiktningsföretaget har en kundombudsman som du även kan klaga till.

Pröva om du har rätt till skadestånd
Kommer du och Dekra inte överens och du vill ha möjlighet att pröva krav om skadestånd kan prova vända dig till Justitiekanslern (JK).

Läs mer på JKs webbplats

Tipsa Swedac om besiktningen gjort fel
Anser du att Dekra gör fel kan du även tipsa SWEDAC om det. Det kommer dock inte hjälpa dig men kan hjälpa andra längre fram.

Läs mer och lämna klagomål på SWEDACs webbplats

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor