Frågor och svar | Kategori: Resor

UD avråder från resor till Israel. Kan jag få pengarna tillbaka?

Fråga från konsument:

Hej,

Jag ser nu att UD avråder från att resa till Israel. Jag har bokat en resa dit och ska åka om en vecka. Jag vill inte åka och undrar vad som gäller om jag avbokar? Har jag rätt att få pengarna tillbaka eftersom UD avråder?

Sten

Svar:

Erika
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Sten,

Tack för din fråga.

Vad du har rätt till beror på vilken typ av resa du bokat.

Om du bokat en paketresa
Du har rätt att avboka en paketresa och få full återbetalning om det finns omständigheter på resmålet som gör att det inte är möjligt eller lämpligt att åka dit. Att UD avråder från att resa till resmålet kan vara ett sådant skäl.

Om du avbokar är det viktigt att du tydligt förklarar vilka omständigheter det är som ligger till grund för att du vill avboka och få tillbaka pengarna. Förklara för paketresearrangören att det beror på UD:s avrådan och skicka med dokumentation som stödjer det.

Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du ha möjlighet att göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Om du bokat en flygresa
Har du däremot köpt en icke återbetalningsbar flygbiljett så är flygbolaget inte skyldiga att betala tillbaka pengarna. Det spelar ingen roll att UD har en avrådan från att resa till landet.

Kontakta ditt flygbolag för att se vilka möjligheter du har.

ARN har tidigare prövat vad som gäller vid denna typ av situation och kommit fram till att det är villkoren för biljetten som styr.

Vänligen

Erika
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Om man betalt 20% av resan till israel o resterande ska betalas o 14 dagar. Resan ska äga rum 1 dec.
Måste hela resan vara betald om man ska få pengarna tillbaks?

Gunilla

Fråga från en konsument

Vad gäller med hyrt boende i Israel där hälften är betalt? Vi har hyrt via YalaRent.

Viktoria

Svar:

Isabell
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Gunilla och Viktoria!

Gunilla:
Jag utgår från att du har bokat en paketresa. Så länge det finns en avrådan när du ska åka ska du inte behöva slutbetala resan. Det är dock viktigt att du förklarar tydligt för paketresearrangören varför du vill avboka och få tillbaka alla pengar.

Viktoria:
När det kommer till hotell är det i första hand bokningsvillkoren som gäller. Det innebär att om bokningen inte är om- eller avbokningsbar kan det bli svårt att få pengarna tillbaka. Kontakta hotellet för att undersöka dina möjligheter. Om hotellet stänger ska de däremot återbetala dig för din bokning.

Vänligen

Isabell
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor