Frågor och svar | Kategori: Ångerrätt och öppet köp

Vem ska bevisa att jag har skickat tillbaka hela returen?

Fråga från konsument:

Hej!
Jag beställde 2 klänningar av ett företag 1 augusti o returnerade 10 augusti båda klänningarna.
Idag hörde företaget av sig och säger att bara en klänning låg i returen. Jag är 100% säker på att båda klänningarna returnerades. På vem ligger bevisbördan, mig eller företaget?

Alice

Svar:

Isabell
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Alice,

Tack för din fråga!

När du använder din ångerrätt och ska returnera paketet till företaget måste du kunna bevisa att du har skickat tillbaka de varor som du ångrat.

Det innebär att du behöver kunna visa att du har returnerat båda klänningarna. Det kan du exempelvis göra genom att ta en en bild eller notera vikt på paketet innan du skickar det.

Ett tips är att undersöka om det fanns en viktangivelse på paketet vid leverans till dig och jämföra det med eventuell vikt vid din retur.

Om du inte kan bevisa att du skickat tillbaka båda klänningarna behöver du betala för den som saknas.

Om ni inte kommer överens
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till ARN.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Om du och företaget inte kommer till en lösning kan göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas.

För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav, eller inte gett dig något svar inom 30 dagar. Tvisten måste även överstiga ARNs värdegränser.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen

Isabell
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor