Frågor och svar | Kategori: El och energi

Måste man betala i förväg för att få Grön teknik avdrag?

Fråga från konsument:

Jag har ett avtal om att få solceller installerad på min bostad och i avtalet framgår det att slutfakturan ska betalas när hela arbetet är färdigt. Nu meddelar dem att arbetet inte kommer att bli färdigt innan årsskiftet som vi hade avtalat om. De säger även att jag måste göra slutbetalningen nu om jag ska kunna ta del av skatteavdraget för grön teknik. Kan dem kräva det trots vårt avtal om att betalningen skulle ske efter att arbetet var färdigt?
/Sixten

Sixten

Svar:

Emma
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Sixten,

Företaget kan inte kräva att du ska göra betalningen innan arbetet är slutfört eftersom det inte framgår i era avtalsvillkor. Men däremot så stämmer det att du enbart kan få avdraget för grön teknik på deklarationen för 2022 för arbeten som har påbörjats, betalats och slutförts innan årsskiftet.

Läs mer om grön teknik avdraget på Skatteverkets webbplats

Här får man själv ta ställning till om man vill:

  • betala i förväg för att kunna ta del av skattereduktionen.
  • hålla sig till avtalet och betala efter att arbetet är slutfört för att ha det som en säkerhet för att företaget kommer att färdigställa arbetet..
Om det är så att man på grund av företaget är försenade i arbetet och därför går miste om avdraget kan det vara möjligt att argumentera för att företaget ska ersätta en för den summan som man går miste om. Om företaget sedan nekar till detta kan det vara möjligt att få sitt ärende prövat av Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Det krävs då att man har ställt sina krav skriftligt, till exempel via mejl, och att företaget har nekat till dem eller inte svarat alls inom 30-dagar. Observera att ARN enbart ger rekommendationer och att de inte ger tvingande beslut.

Läs mer och gör en eventuell anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen

Emma
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor