Frågor och svar | Kategori: Resor

Har jag rätt till dubbel kompensation när flyget både är inställt och försenat?

Fråga från konsument:

Hej!
Jag bokade en flygresa från Arlanda till Berlin med ett flygbolag. De ställde in mitt flyg dagen innan. Jag tackade ja till ombokning med ett annat flygbolag med en mellanlandning i Zurich. Resan mellan Arlanda och Zurich med det andra flygbolaget blev försenat och jag missade min anslutning.

Jag tackade då ja till en ny ombokning med det första flygbolaget mellan Zurich och Berlin med mellanlandning i Dusseldorf. Sen blev flyget mellan Zurich och Dusseldorf med det flygbolaget också inställt.

Kan jag kräva kompensation av båda flygbolagen? Eller vad är det som gäller här?

Mvh Emil

Emil

Svar:

Hanna
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Emil,

Du kan ha rätt till kompensation för båda de inställda flygen och för det försenade flyget, om du var försenad mer än 3 timmar till ditt resmål.

När EU-förordningen om flygpassagerares rättigheter är tillämplig ska du vända dig till flygbolaget som skulle utfört den flygningen som ställts in eller försenats.

EU förordningen om flygpassagerares rättigheter är tillämplig när:

  1. Avgår från en flygplats inom EU, Island, Norge eller Schweiz (med vilket flygbolag som helst)
  2. Om flygningen avgår från en flygplats utanför EU, till en flygplats inom EU med ett EU-flygbolag (eller om flygbolaget är registrerat i Schweiz, Norge eller Island)
Extraordinär omständighet
I regel är du berättigad till kompensation i form av ett schablonbelopp baserat på flygsträckan. Flygbolaget är däremot inte ansvariga att kompensera med det beloppet om de kan bevisa att händelsen berodde på så kallat extraordinära omständigheter och om de gjort allt som rimligen kan krävas för att undvika förseningen.

Kontakta flygbolaget skriftligen och spara dokumentation
Börja med att kontakta de olika utförande flygbolagen skriftligen och ställ krav på kompensation för de separata resorna.

När du kontaktar flygbolagen är det bra att tänka på att göra det skriftligen, till exempel via mejl. Spara alltid kopior. Vid kontakt via chatt eller webbformulär kan du ta en skärmdump av dialogen och spara som dokumentation.

Om du bokat din flygbiljett via en resebyrå
Om du bokat dina flygbiljetter via en resebyrå online har vi mer information om ansvarsfördelningen mellan flygbolag och resebyråer i tråden Ska jag vända mig till resebyrån eller flygbolaget för återbetalning vid inställt flyg?


Vänligen

Hanna
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor