Frågor och svar | Kategori: Fordon

Har jag inte rätt till ränta?

Fråga från konsument:

Hej! Har inte rätt till ränta? Bakgrunden är en bil jag köpte från en MRF-ansluten bilfirma som säljer märkesbilar i hela Sverige. Det blev fel i början, bilen saknade varudeklaration och den som skickades långt senare innehöll fel samt ej påskriven, detta påpekades till bilfirman. Det allvarliga och tråkiga är att efteråt har det framkommit att bilen har varit med om en större krockad. Den är 3 år och såldes med 2 års nybilsgaranti, reparerad av samma märkesfirma ca 8 månader tidigare.

Efter bilköpet så har den varit över 15 dagar på olika försök till reparationer det första 4 månader, fler har uppkommit inom 6 månader efter köpet. Redan efter ca 2 månader ställdes frågan till bilfirman om bilen var krockad? Inget svar, samt man är ej skyldig informera om det vid bilförsäljningen, då vissa skador endast kunde uppkomma efter en krock så gjordes egna efterforskningar. Det framkom att hela vänster sida och bakre del har lagats efter en krock av samma bilfirma 8 månader tidigare.

Bilfirman har nu kommit fram till att man häver köpet, dvs köper tillbaka bilen och ersätter med en likvärdig bil om möjligt eller en annan modell. Gamla lånet löses in och det erbjuder ett nytt lån inkl. ny UC körning tillkommer. Det är MRF-medlemmar och följer konsumentverket, det man också säger - man gör nyttoavdrag, dock ingen ersättning för ränta då det ers.

Fråga. Enligt bilfirman behöver man inte betala tillbaka räntan då man häver bilköpet och gör nyttoavdrag, det gäller när man ger en ersättningsbil. Hade varit ren hävning så hade jag fått ränta enligt bilfirman, kan detta stämma?

Nils

Fråga från en konsument

Bilfirman erbjuder en likvärdig bil, dock är det ont begagnade bilar på grund av chipbristen efter sommaren 2021 och tillverkningstopp på bilfabrikerna. Det har också drivit upp bilpriserna under corona krisen. Modellen mellan MRF/konsumentverket verkar endast ta hänsyn till nyttoavdrag, referensränta (ej den faktiska räntan. Går det också ta hänsyn till prisökning om en oberoende part eller hemsida gör prisvärderingen?

Nils

Svar:

Caroline

Hej Nils,

Jag uppfattar det som att bilfirman inte häver köpet utan att ni kommer överens om att de ska erbjuda en likvärdig bil. I de fallen ska inget nyttoavdrag göras. Nyttoavdrag ska endast göras om köpet hävs.

Har köpet hävts har bilfirman rätt att göra nyttoavdrag för den tid du haft nytta av bilen utifrån beräkningen:

0,5 % av bilens pris per månad som du har ägt den + 0, 5% av bilens pris per 100 körda mil.

Eventuell tid som bilen har stått på verkstad behöver du inte räkna med. Vid en hävning har du rätt till ränta för den tid som bilfirman har haft dina pengar. Räntan är Riksbankens referensränta + 2 procentenheter.

Likvärdig vara

I detta fall ska inget nyttoavdrag göras och du har inte rätt till ränta eftersom köpet inte har hävts. Har ni kommit överens om att bilfirman ska erbjuda en likvärdig bil ska ni utgå ifrån samma egenskaper, att den bilen som du ska byta till har samma egenskaper och funktioner som den tidigare.

Om de inte kan erbjuda en likvärdig utan en som är bättre och du nöjer dig med det, kan företaget ha rätt att få en mellanskillnad. Likaså om de erbjuder en sämre bil så ska du få tillbaka en del av summan.

Du får gärna återkomma till oss om du inte fått svar på din fråga

Vänligen

Caroline

Fråga från en konsument

Hej Caroline! Det har erbjudit sig att hitta en likvärdig bil, det har dock hela tiden sagt att man får göra nyttoavdrag och man behöver inte kompensera för ränta. Det har presentera både affärsförslag och en kalkyl på detta, som enligt denna märkesfirma är en standard överenskommelse mellan konsumentverket och MRF. Billens värde vid inköp och komplettering av tillbehör hos bilfirman var 329 500 kr. I första affärsförslaget var inköpspriset 318 500 kr, andra affärsförslaget ca 1 månad senare 290 000 kr. Då har denna bilfirma räknat grovt ca 1500 mil, innehavstid, ca 7 månader, det skulle ge ett nyttoavdrag mot likvärdig bil, exemplet från bilfirman: inköp 329 500:- Nyttoavdrag 35 800:- återköp, 293 700:- och ingen ersättning för räntan.

Det är en märkesfirma med många försäljningsställen i Sverige. Bilfirman har hela tiden hävdat nyttoavdrag, det framkommer också i affärsförslaget som det presenterar. Det har också varit tydlig med att mellanskillnad krävs mot en bättre bil (mindre miltal, men samma utrustning/skick), vilket jag tycker är rimligt. Min uppfattning från bilfirman att man alltid har gjort nyttoavdraget vid byte till likvärdig bil, tidigare 18,50 kr/mil (antar skattemyndighetens avdrag) och idag hänvisar man till överenskommen mellan konsumentverket/MRF.

Det jag kan konstatera är att jag ska avvakta till det får in en likvärdig bil med lika många mil, fram tills dess köra lugnt utan att oroa mig för nyttoavdraget. Då nyttoavdraget är återkommande hela tiden i samtalen och bilfirman räknar med ca 24 kr/mil i avdrag (35 800 kr / 1 500 mil, enligt ovan) om jag använder bilen till det har hittat en likvärdig.

Nils

Fråga från en konsument

Följdfråga, bilfirman hävdar att vid likvärdig vara /likande bil /omleverans /byte (det är lätt det blir en viss begreppsförvirring), det vill göra nyttoavdrag men inte ge inte räntekompensation, svaret från bilfirman "Det finns ett undantag, och det står Volvo för; Nybilskund, bilbyte eller återköp när bilen gått under 500 mil = Inget nyttoavdrag. Annars görs det alltid. Även vid juridiska beslut från tex ARN. "

Nu har bilen hunnit rulla 1 600 mil på 7 månader nu och vad händer när frågan bara rullar, vad jag förstår så gäller: Man ska inte godta en kombinationen mellanskillnad plus nyttoavdrag eller nyttoavdrag om bilen är likvärdig och ingen mellanskillnad ska utgå. Ingen bestrider att - Om de inte kan erbjuda en likvärdig utan en som är bättre och jag nöjer dig med det, kan företaget ha rätt att få en mellanskillnad. Likaså om de erbjuder en sämre bil, så ska jag få tillbaka en del av summan. Frågan är - har det rätt till nyttoavdrag och finns det någon 500 mil gräns? Det är ingen hävning utan likvärdig vara /likande bil /omleverans /byte (begreppsförvirring råder i bilbranschen).

Nils

Svar:

Caroline

Hej igen,

Gällande 500 mils gräns är det troligtvis något eget som bilfirman har satt upp som villkor. Men du skriver också att bilfirman säger att vid bilbyte görs inget nyttoavdrag och det är väl vad detta handlar om? Att du ska få byta till en annan bil som är likvärdig den du har idag.

Som jag informerat om tidigare ska inget nyttoavdrag göras när bilfirman erbjuder en likvärdig bil. Om du och företaget inte kommer till en lösning får du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen

Caroline

Fråga från en konsument

Hej igen, ber om ursäkt, det vart lite fel om nyttoavdraget, bilfirmans säger ordagrant - "Nyttoavdrag görs i alla sammanhang. Det finns ett undantag, och det står Volvo för; Nybilskund, bilbyte eller återköp när bilen gått under 500 mil=Inget nyttoavdrag. Annars görs det alltid. Även vid juridiska beslut från tex ARN."

Nils

Svar:

Jenny

Hej Nils,

Vi kan inte ge så mycket mer vägledning än vad som redan sagts. Som min kollega skrivit så ska de inte ta ut något nyttoavdrag vid byte/omleverans.

Om de fortsätter att hävda att de har rätt till det, kan du argumentera för att du har rätt till ränta. Kommer ni inte överens behöver du göra en anmälan till ARN för att få det prövat.

Vänligen

Jenny

Fråga från en konsument

Tack för svaret, då vet jag att ingen nyttoavdrag skall göras, samt bilfirman har satt upp en egen regel och det är olyckligt. Håller på och kontaktar en jurist, så det blir rätt i processen.

Nils

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor