Frågor och svar | Kategori: Ångerrätt och öppet köp

Teknikmagasinet i konkurs, kan jag fortfarande utnyttja öppet köp?

Lyssna

Fråga från konsument:

Hej! Jag besökte idag Teknikmagasinet i den stad jag bor. Detta för att returnera en oöppnad förpackning hörlurar med giltigt returdatum till 200131. Jag nekades retur då företaget gått i konkurs. Jag ifrågasatte när detta offentliggjordes och fick svaret 200115.

Stämmer det att jag inte kan kräva pengarna tillbaka i detta fall? Och om jag kan kräva det; vem kan hjälpa mig i ärendet så butikspersonalen vägrar samarbeta?

Tack på förhand, Mvh Nathalie

Nathalie

Svar:

Johanna
Johanna
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Nathalie,

Om en butik går i konkurs brukar både öppet köp och bytesrätt sluta gälla, även om tiden för återköp eller byte egentligen inte gått ut än. Det kan alltså bli svårt för dig att kräva tillbaka pengarna i det här läget.

Reklamera en vara vid konkurs
Något annat som kan vara bra att veta i det här fallet är att om du vill reklamera (klaga på) en vara du köpt i en butik som har gått i konkurs, kan det finnas möjlighet att vända sig till butikens leverantör eller varans tillverkare. I så fall får du ta kontakt med leverantören eller tillverkaren och klaga på felet i varan ställa krav på att felet åtgärdas.

Presentkort och tillgodokvitton
Vid en konkurs blir presentkort och tillgodokvitton oftast ogiltiga. Om du har ett presentkort hos en butik som har gått i konkurs kan du alltså troligtvis inte använda presentkortet längre. En nackdel med presentkort är ju tyvärr att de tappar sitt värde i sådana här situationer.

Vänligen

Johanna
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor