Frågor och svar | Kategori: Abonnemang och prenumerationer

Bindningstid gymavtal – påverkar domen från KO befintliga avtal?

Fråga från konsument:

Hej,
Jag såg att det har kommit en dom som säger att gymavtal inte får ha längre bindningstid än ett år. Jag har själv ett gymkort som har 36 månaders bindningstid, och då undrar jag vilken effekt domen har? Kan den påverka befintliga avtal?

Svar:

Hej Maximilian,

Det stämmer att Patent- och marknadsdomstolen (PMD) har slagit fast att ett gym inte får ha längre bindningstid än 12 månader.

Hur påverkar domen framtida avtal?
Avtal som tecknas efter domen får inte ha längre bindningstid än 12 månader. Om du tecknar ett avtal som har längre bindningstid kan du kontakta gymmet och kräva att få avsluta avtalet efter 12 månader.

Hur påverkar domen redan tecknade avtal?
Hur domen påverkar redan tecknade avtal är inte självklart, det är något som måste bedömas i det enskilda fallet. Om Patent- och marknadsdomstolen (PMD) bedömer ett avtalsvillkor som oskäligt innebär det framförallt att framtida avtal påverkas, då företag kan förbjudas att använda villkoret.

Du kan givetvis argumentera för att villkoret i ditt avtal är oskäligt och hänvisa till den nya domen. Om företaget inte håller med dig blir det dock upp till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), alternativt domstol, att avgöra om villkoret är giltigt eller inte.

Hur kan jag få en bedömning av mitt avtal? 
Om du har ett befintligt avtal med en bindningstid som är längre än 12 månader kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Tänk på att du först behöver kontakta företaget för att framföra eventuella krav och synpunkter innan du gör en anmälan. Försök göra det skriftligen, exempelvis via mejl.

Vänligen



Fråga från en konsument

Vart kan jag hitta information om denna dom?


Svar:

Christine
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Helge,

Du hittar mer information på Konsumentverkets webbplats.

Pressmeddelande med information om domen

Läs domen i sin helhet 

Trevlig läsning!

Vänligen,

Christine
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej! Har jag ångerrätt när jag har skrivit på ett avtal på 50 pt timmar och vill nu gå ner till 18 timmar? Hörde av mig till min Pt 2 dagar efter jag skrev på och fråga om jag kan köpa 18 tim ist. Han sa ingen problem. Men dagen efter var jag på gymmet och hans chef sa nej jag får gå ner till 30 tim men inte 18 tim. Vilket jag tycker låter jätte korkat. Hon sa oxå att jag har ingen ångerrätt när det gällar pt, stämmer detta? Avtalet är att jag ska betala månadsvis i ett år. Jag har inte ens börjat träna med min pt.


Svar:

Christine
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Sabbe,

När du går in på ett gym och skriver på ett avtal så har du ingen ångerrätt. Mitt bästa råd är att du noga läser igenom ditt avtal som du har med gymmet. Det är vad som står i avtalet som gäller.

Om du skulle hamna i en situation där du och gymmet inte kommer överens har jag två tips.

Om du och företaget inte kommer överens

De flesta kommuner erbjuder konsumentvägledning, dit du kan vända dig för information och stöd.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen,

Christine
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej. I Juli förra året tecknade jag ett gymkort med tre års bindningstid! Nu har jag läst att gym inte får binda upp sina kunder på mer än ett år.
Har jag rätt att häva avtalet eftersom denna lag verkar ha fastställts innan jag tecknade mitt gymkort!


Svar:

Hej Alexandra,

Om du har tecknat ett gymavtal efter att domen fastställts så får inte bindningstiden vara mer än ett år. Har du en bindningstid som är längre än ett år så får du kontakta gymmet och argumentera för att det avtalet är ogiltigt.

Som min kollega har informerat om tidigare kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning av ditt ärende, om du och företaget har en tvist om vad som gäller. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen



Frågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor