Frågor och svar | Kategori: Fordon

Måste jag betala till Nivi credit för vägtull i Italien?

Fråga från konsument:

Jag har fått ett slags kravbrev ifrån italiensk vägtull som säger att jag inte betalat vägtull i Italien för två år sedan. Jag har inte fått någon varning, detta är det första brevet. Det fanns inga skyltar eller någon information på plats om att man skulle betala något. Jag har åkt där förut utan problem. Jag har kontaktat företaget men kommer ingenstans då de vägrar att prata engelska och jag kan inte ett ord italienska. Har jag blivit lurad? Är detta ett försök till bedrägeri? Om inte, hur ska jag gå tillväga? Jag vill inte hamna i italiensk domstol.

Svar:

Emma J
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

Ja, du kan vara tvungen att betala vägtullsavgiften. Enligt vår erfarenhet så driver företaget Nivi Credit in skulder som rör exempelvis obetalade vägtullar i Italien. Det är inte ovanligt att sådana avgifter drivs in upp till fem år efter det att de uppstod.

När du får en vägtullsavgift så räknas du inte som konsument och därför kan vi tyvärr inte hjälpa dig mer ingående. På grund av många frågor kring detta, har vårt systerkontor i Italien sammanställt information om just böter och avgifter i Italien. Läs gärna mer på deras webbplats

Med vänlig hälsning

Emma J
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Hej! Jag har också fått ett kravbrev på en mc ja åker på en vägtull i Italien, grejen är dock att ja aldrig varit där?


Svar:

Hej,

Om du aldrig har varit i Italien bör du bestrida fakturan. Om hur du bestrider bör stå på fakturan eller på webbsidan de hänvisar till.

I vissa fall kan det vara så att registreringsnumret stämmer men att det i själv verket är ett fordon från ett annat land som har samma typ av registreringsskyltar. För att snabba på processen kan du bifoga en bild på din motorcykel ståendes framför ett gatuskylt där du bor som visar registreringsnumret. Alternativt bifoga en kopia på registreringsbeviset.

Vänligen,Frågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor