Frågor och svar | Kategori: Fordon

Får företaget kräva betalning före leverans?

Lyssna

Fråga från konsument:

Vi har beställt en el flakmoped av ett F-skatt registrerat företag - MBG Starbridge. De anger ramnummer på mopeden och skriver följande: "Så fort vi mottagit din betalning kommer mopeden att levereras till den angivna adressen och registreras hos Transportstyrelsen. Så fort den är registrerad skickas registreringsbevis och nummerplåt direkt hem till dig från transportstyrelsen. Övriga handlingar kommer att sändas per mail i samband med leveransen". Är det så här det går till? Vilken garanti har jag att jag får mopeden efter att jag betalt? Det känns osäkert. Med vänlig hälsning, Jeanette

Svar:

Janet
Janet
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Jeanette,

Företag bestämmer själva hur och när de vill ha betalt, det regleras i villkoren som du bör ha fått ta del av när du gjorde beställningen. Det är alltså upp till dig som konsument att välja om du vill handla av ett företag som kräver betalning i förskott eller inte.

Om du inte känner till företaget kan det vara vara en god idé att betala mot till exempel faktura i efterhand. På så sätt har du en säkerhet för att du får varan innan du betalar den. Men om företaget har andra betalningsvillkor som du har godkänt behöver du betala enligt dessa villkor.

Ett skydd i konsumentkreditlagen om du betalar med kredit
Om du betalar mopeden med kredit har du ett skydd i konsumentkreditlagen. Om du av någon anledning inte skulle så varan levererad kan du ställa krav om återbetalning mot kreditgivaren.

Vänligen

Janet
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor