Frågor och svar | Kategori: Kläder, skor, accessoarer

Har jag öppet köp eller bytesrätt i en secondhand-butik?

Lyssna

Fråga från konsument:

Hej! Vilka regler gäller om jag vill lämna tillbaka ett plagg köpt från en secondhand-butik? Gäller öppet köp/bytesrätt eller får butiken välja helt själv? Finns det några enskilda regler för secondhand-butiker?

Svar:

Hej Alva,

Det finns ingen lag som ger dig rätt till öppet köp eller bytesrätt. Öppet köp och bytesrätt är frivilligt att erbjuda vilket betyder att butikerna själva bestämmer sina regler. Detta gäller för alla typer av butiker, även secondhand-butiker. Det innebär att en del butiker till exempel kan erbjuda 30 dagars öppet köp eller bytesrätt medan andra inte erbjuder öppet köp eller bytesrätt alls.

När du ska köpa något, fråga alltid i butiken vad som gäller och se till det står på kvittot. Om du inte blivit erbjuden öppet köp eller bytesrätt kan du tyvärr inte lämna tillbaka plagget.

Om det är något fel på din vara
Om det skulle vara så att det är något fel på det plagg som du har köpt så har du reklamationsrätt i tre år. Du har rätt att reklamera (alltså klaga på) ursprungliga fel i plagget, och inte fel som beror på ett normalt slitage eller ett fel som du själv har orsakat.

VänligenFråga från en konsument

Om jag handlar en begagnad pryl online från en secondhand-butik som har webshop, gäller ångerrätten då?


Svar:

Hej Joe,

Det finns några få undantag från ångerrätten, men inget som tar sikte specifikt på secondhand-varor. I regel har du alltså ångerrätt oavsett om varan är begagnad eller inte, under förutsättning att du har köpt den via nätet (samt att du har köpt den för privat bruk av ett företag).

VänligenFrågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor