Frågor och svar | Kategori: Pris och betalning

Är det tillåtet för butiker att neka kontant betalning?

Lyssna

Fråga från konsument:

Jag var inne i kiosken på hörnet där jag bor igår, brukar nästan aldrig handla där. När jag kommer till kassan säger killen som står där att jag inte kan betala med kontanter. Men det ska väl ändå vara en rättighet att få betala hur man vill?! Känns helt galet.

Svar:

Janet
Janet
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Larsa,

Nej, det är faktiskt ingen rättighet att själv välja betalmedel. Företag får välja vilken typ av betalning de tar emot. Det är alltså tillåtet att exempelvis bara ta emot kortbetalning.

Det enda undantaget är när man betalar för sjukhusvård, då måste landstinget erbjuda patienterna möjligheten att betala med kontanter.

Vänligen

Janet
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej, jag bor i Jönköpings län och där vägrar både min vårdcentral och sjukhuset Ryhov att ta emot kontant betalning. Dom säger att man måste betala med kort eller så skickar dom en faktura. Är det lagligt? Om inte, hur får man Landstinget att rätta till det?


Svar:

Hej Jonas,

I det fallet bör du få möjligheten att betala fakturan kontant.

Som min kollega nämnt innan så har landstinget en skyldighet att ta emot betalning av patientavgifter med kontanter. Detta gäller enligt en dom i Högsta förvaltningsrätten, som är högsta instans. Det innebär att domen är prejudicerande, det vill säga vägledande för alla sjukhus och vårdcentraler i landet.

Du hittar domen här

Går det inte att betala fakturan kontant kan du börja med att hänvisa vårdcentralen eller sjukhuset till domen ovan. Skulle det inte hjälpa så finns det några olika vägar att gå:

  • Du har möjlighet att bestrida fakturan med hänvisning till domen. Bestrider du så kan det hända att ditt ärende prövas i domstol. För att undgå risken för betalningsanmärkning kan du kontakta Kronofogden. De kan ge information om betalning och bestridande av ett krav från myndigheter. 
  • Har du fått kravet om kortbetalning (alternativt faktura utan möjlighet till kontantbetalning) i ett beslut så ska du ha möjlighet att överklaga beslutet. Vårdcentralen/sjukhuset ska ge dig information om hur du överklagar. 
  • Du kan också klaga hos Justitieombudsmannen, JO, om du anser att du blivit felaktigt behandlad av en myndighet.

Läs mer om hur du gör en JO-anmälan här

VänligenFråga från en konsument

hej
jag var hos en frisör och han accpterade inte kortbetalning är det lagligt då?

adnan

Svar:

Johanna
Johanna
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Adnan,

Ja, en frisörsalong väljer själv vilka betalsätt de väljer att använda. Du kan alltså inte kräva att få betala med exempelvis kort hos frisören.

Vänligen

Johanna
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

hej
Jag ser att ni skriver att sjukhus är tvungna att ta emot kontanter, när man söker vård. dock så tar inte centralkliniken östra inte emot kontant betalning? vad gäller då?

maria

Svar:

Christer
Christer

Hej Maria,

Om du blivit nekad att använda kontanter för att betala för vård, så kan du kontakta patientnämnden i ditt landsting eller din region. Patientnämnden kan hjälpa dig med att få svar på dina synpunkter eller klagomål.

För att få kontakt med patientnämnden kan du fråga vårdpersonalen där du har fått vård. Det ska också finnas information på landstingets eller regionens webbplats. Du kan ringa eller skriva till patientnämnden.

Du hittar mer information om detta på 1177 Vårdguidens webbplats.

Vänligen

Christer

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor