Vad kostar maten varje månad?

Vill du få koll på dina matkostnader? Konsumentverket har räknat ut vad maten kan kosta varje månad. Du kan använda siffrorna till exempel när du ska göra en budget. Vi delar också med oss av recepten vi tagit fram som underlag när vi räknat på kostnaderna.

Matkostnader 2024

  • För en vuxen kan maten kosta cirka 3 700 kronor per månad. 

  • För en familj på två vuxna och två barn kan maten kosta cirka 11 600 kronor per månad.  

  • För dig som behöver specialkost kan det kosta 100-250 kronor extra per månad.  

Välj vad du vill läsa mer om

Vad maten kostar beror till exempel på din ålder, om du lagar maten hemma och vad du väljer att laga. Men om du är vuxen kostar maten cirka 3 700 kronor per månad år 2024. En familj med två vuxna och två barn i grundskoleåldern (6-9 år och 10-13 år) kan behöva lägga nästan 11 600 kronor på mat för en månad.

Behöver du glutenfri, laktosfri eller mjölkproteinfri mat? Då behöver du lägga till mellan 100-250 kronor per månad.

Ta del av mer detaljerade matkostnader

Du kan använda de beräknade kostnaderna när du planerar din matbudget. Men tänk på att det inte stämmer för alla. Det går förstås också att laga både billigare och dyrare mat än den vi har räknat på.

Vi utgår från en matsedel för fyra veckor, där vi ser till att maten täcker behovet av energi och näring. Matsedeln har vi tagit fram ihop med Livsmedelsverket. Utifrån matsedeln har vi sedan räknat ut vad det kostar att köpa allt på menyn. Avsikten med våra beräkningar är att visa på vad en näringsriktig bra mat kan kosta för personer i olika åldrar.

För att få fram kostnaden för specialkost har vi bytt ut ingredienserna mot liknande glutenfria, laktosfria eller mjölkproteinfria alternativ.

Vill du veta mer om hur vi tar fram beräkningarna står det i rapporten Konsumentverkets matsedel – en mer hållbar matsedel för fyra veckor.

Rapporten Konsumentverkets matsedel

I vår matsedel hittar du tips på vad du kan laga till lunch och middag. Du kan också se vilket klimatavtryck varje rätt ger. Flera av recepten är vegetariska. Det är alltså dessa recept vi använt när vi räknat ut vad maten kan kosta per månad.

Hitta recept i vår matsedel "Vad ska vi äta idag?

Källa: Konsumentverket

Granskad: 20 november 2023