Så tar du kontroll över din ekonomi i höst – tre tips

Nyhet: Publicerad 25 augusti 2023

Nu är det slut på semestertider hög tid att se över sin ekonomi. För att få koll på utgifterna lönar det sig att titta i ett längre perspektiv – och blicka framåt. Det säger Konsumentverkets utredare Margareta Lindberg. "Använd vår budgetkalkyl och planera redan nu för julklappar och julmat", säger hon.

Foto: JOHNER

För många i landet är det med oro som sommaren går över till höst. Oro för att pengarna inte riktigt ska räcka till. Det kan vara familjer som behöver köpa nya höstkläder till barnen eller den som har semestrat under sommaren med lånade pengar. Anledningarna är många men bekymret är detsamma. Och ingen har väl glömt förra vinterns höga elkostnader som fick hushåll i hela landet att gå på knäna. Men hur ska man på bästa sätt få kontroll på sin ekonomi för att klara höstens och vinterns utmaningar?

– Det många gör fel är att man går in på sin internetbank och tar en snabb titt på kontot och de senaste utgifterna. Men det räcker inte. Man måste titta på vad man betalar över ett helt år, det säger Konsumentverkets utredare Margareta Lindberg.

Ta hjälp av Konsumentverkets Budgetkalkyl

När du sammanställer dina utgifter över ett helt år blir det tydligt var någonstans det försvinner onödigt mycket pengar, förklarar Lindberg. Till exempel kan en kostnad för en tv-tjänst se liten ut vid en snabb blick på kontot. Men över ett helt år blir det en ganska stor siffra på minussidan. Dessutom kanske det är ett abonnemang som du nyttjar väldigt sällan.

– Gör man en årsbudget blir det lättare att ta höjd för de stora utgifterna som alltid kommer. Till exempel att redan nu blicka framåt och spara inför julen. Då ska det köpas julklappar och julmat, många reser bort och ska träffa släktingar. Det är mycket pengar som går åt och för många blir det alltid en överraskning när pengarna inte räcker till.

Margareta Lindberg tipsar om att använda Konsumentverkets verktyg Budgetkalkylen. Med den är det enkelt att få en överblick av sin ekonomi. Du matar själv in dina utgifter och snabbt ser du vart du behöver spara in för att få pengarna att räcka.

Budgetkalkylen

Margareta Lindberg tipsar också om att spara ihop till en buffert för oförutsedda händelser. Hur mycket du ska lägga undan i buffert beror på storleken av din inkomst. Men den som äger ett hus och en bil har i regel ett större behov att ha pengar undanstoppade.

– Saker har en tendens att gå sönder. Till exempel kyl och frys eller bilen. Spara så mycket som du har möjlighet till. Utöver att se över ditt sparande till en buffert för oförutsedda händelser kan du också passa på att se över ditt sparande utifrån saker du vill göra, resor och mål, säger Margareta Lindberg.

Tre tips till dig för att känna dig trygg med ekonomin i höst

1. Börja med att få koll! Använd Konsumentverkets Budgetkalkyl för att få en bra överblick. 2. Gör något åt det du ser som inte fungerar! Agera och våga ändra på dina vanor. 3. Få in vanan att alltid jämföra priser när du till exempel handlar mat. I längden kan du spara mycket pengar.

Behöver du vägledning gällande din privatekonomi? Många kommuner har en så kallad budget- och skuldrådgivning som är gratis att ta del av. Klicka på länken för att se hur det ser ut i din kommun.

Hitta din kommunala budget- och skuldrådgivare på vår webbplats