Så känner du igen falska recensioner

Nyhet: Publicerad 20 mars 2024

Vi människor påverkas mycket av vad andra tycker. Därför är det inte konstigt att många företag använder recensioner på nätet för att få dig att köpa deras varor och tjänster. Men recensionerna går inte alltid att lita på.

Enligt lag måste företag som använder sig av recensioner på nätet informera om de kontrollerar att recensionerna är äkta. Det finns inget krav på att företag måste göra kontroller, men om de inte gör det måste det framgå tydligt.

Alla följer inte lagen

Men trots att det är lag så är det långt ifrån alla företag som följer den. När Konsumentverket hösten 2023 granskade recensioner på försäkringsområdet visade det sig att inget av de 20 granskade företagen håller sig till lagen. I skrivande stund pågår också ytterligare en granskning av företags kundrecensioner. Den inleddes efter flera anmälningar till Konsumentverket från konsumenter som misstänker att det förekommer falska recensioner på vissa webbplatser, något som enligt lag är förbjudet.

Med andra ord kan det vara bra att stanna upp lite innan du köper något baserat på recensioner. Här är våra bästa tips på hur du kan känna igen falska recensioner:

  • Bara positiva recensioner. Det är högst osannolikt att det bara finns positiva recensioner, det kan det vara ett tecken på att företaget rensar bort de negativa.

  • Recensionernas innehåll. När vi recenserar saker skriver vi olika, en del bara enstaka ord medan andra skriver långt. Missnöjda kunder skriver ofta längre och mer detaljerat. Därför kan till exempel enbart korta recensioner i generella ordalag vara ett tecken på att de inte är äkta.

  • Recensioner skrivna samma dag. Att flera kunder plötsligt bestämmer sig för att skriva recensioner på en och samma dag kan vara ett varningstecken. Om det dessutom enbart finns recensioner som är skrivna på samma dag bör du se upp.

  • Personer som enbart recenserar ett företag. På Google kan man se om en person recenserat flera företag. Har en person lämnat en strålande recension för enbart ett företag kan det vara ett tecken på att recensionen är falsk.

  • Positiva recensioner på egen sajt, negativa på andra. Läs gärna recensioner på flera ställen som till exempel Google, Facebook och rena recensionssajter. Om recensionerna på företagets sajt är genomgående positiva medan det finns många negativa på andra sajter och plattformar kan det vara ett tecken på att företaget rensar bort negativa recensioner.

Hittar du företag som använder sig av falska recensioner kan du anmäla detta till Konsumentverket.