Fem tips: Så badar du och ditt barn säkert på badhuset

Nyhet: Publicerad 23 februari 2024

Som förälder är det viktigt att hålla ständig uppsikt över sitt barn på badhuset. Drunkningsolyckor inträffar tyst och snabbt.

Nu i sportlovstider är det många barnfamiljer som passar på att besöka badhus och äventyrsbad. För dig som förälder, eller annan vuxen som följer med till badet, är det absolut viktigaste att du håller ständig uppsikt över ditt barn. Vid en olycka är det inte som på film, att den som håller på att drunkna ropar på hjälp och plaskar med armarna. I verkligheten är det tvärtom.

– Drunkning går fort och tyst. Barn andas in vatten och sjunker eller flyter med huvudet nedåt. Det är inte säkert att omgivningen uppfattar vad som händer innan det är för sent, säger Konsumentverkets utredare Anna Strandberg. Därför är det viktigt att inte lita på att andra har koll på ditt barn på badhuset. Även om det till exempel finns badvakter på plats, är det du som ska ha uppsikt över ditt barn. Det är av denna anledning som de flesta badhus och äventyrsbad i landet har som regel att barn under 12 år måste ha en vuxen med sig. Med andra ord ska badhuset inte vara en plats där du lämnar barn som är under 12 år eller inte kan simma. Tänk också på att inte överskatta ditt barns simförmåga. I synnerhet mindre barn är inte mogna nog att bedöma sina egna simkunskaper.

Simhjälpmedel ersätter inte flytväst

Många barn som håller på att lära sig simma använder simhjälpmedel, som till exempel armringar. Det är viktigt att komma ihåg att den här typen av produkter inte ersätter flytväst. – Som förälder ska man inte tro att ens barn är säker i vattnet bara för att armringarna är på. Du måste fortfarande ha uppsikt över ditt barn. Armringar ska bara användas som ett hjälpmedel, de ersätter inte en livräddande flytväst, förklarar Anna Strandberg.

Vanligaste olyckan på badhuset

Samtidigt som man som förälder ska vara vaksam för farorna i vattnet, är det också viktigt att tänka på miljön runtomkring bassängerna. – Det är ofta halt på golvet inne på badhuset och de vanligaste olyckorna på badhuset är faktiskt halkolyckor. Tänk därför på att inte springa, säger Anna Strandberg. Under loven förekommer det att badhus och äventyrsbad som har extra aktiviteter för barnen, till exempel vågmaskiner, olika hinderbanor och rutschkanor. Är det många barn på besök kan det bli stökigt vid dessa attraktioner och en farlig plats för mindre barn som inte har tillräcklig simkunskap. Var extra uppmärksam på ditt barn vid dessa och se till att följa badhusets regler.

Fem tips för ett säkert besök på badhuset

  • Lämna inte ditt barn på badhuset och lita inte på att andra ska hålla uppsikt. Om ditt barn är under 12 år eller inte kan simma behöver en vuxen vara med på besöket.

  • Lägg bort mobiltelefonen och släpp inte ditt barn med blicken. Drunkningsolyckor sker snabbt och ljudlöst, även vid grunda barnbassänger.

  • Följ badhusets regler. Till exempel när det gäller hur många som vara på en attraktion eller att vänta på grönt ljus vid en rutschkana.

  • Flythjälpmedel som armringar inte samma sak som en livräddande flytväst. Du måste fortfarande hålla noga uppsikt över ditt barn.

  • Spring inte vid bassängerna. De vanligaste olyckorna på badhus är halkolyckor.